Sådan sikrer du bedst dit hjem mod brand

Ifølge Beredskabsstyrelsen er der fra 2008 til 2017 omkommet 700 danskere som følge af brand i hjemmet. I to tredjedele af tilfældene var brandofrene døde, allerede inden brandvæsenet nåede frem. Årsagen hertil er primært, at der i de pågældende boliger enten slet ikke fandtes en røgalarm, eller også advarede røgalarmen kun lokalt i boligen, hvor personen ikke selv var i stand til at tilkalde hjælp eller bringe sig selv i sikkerhed.


ANNONCE

Moderne brande er farligere og mere giftige

Røgalarmer redder liv. Og vigtigheden af at have en fungerende røgalarm og allerhelst med professionel overvågning kan ikke understreges nok. Med danskernes ofte åbne planløsninger er det nemt for ilden at sprede sig hurtigt uden større forhindringer. Og vores moderne hjem er fyldt med mange syntetiske materialer, som brænder lynhurtigt, når ilden får fat i dem, og de udvikler meget giftig og farlig røg.

Det er en udbredt misforståelse, at man lugter eller hører brande, der opstår, mens man sover. Netop den giftige røgudvikling er ofte skyld i, at man mister bevidstheden, inden man når at vågne. Og selvom man vågner, har man allerede spildt værdifulde minutter på at blive vækket af branden. Derfor er det så enormt vigtigt med en fungerende røgalarm.  

Sørg for at vedligeholde din røgalarm

Har du monteret røgalarmer i dit hjem? Så husk, at de også skal vedligeholdes for at være fuldt funktionsdygtige. Det glemmer rigtig mange danskere nemlig. I en undersøgelse fandt TrygFonden og Beredskabsstyrelsen frem til, at kun 28 % af danskerne er bevidste om, at røgalarmer faktisk har en udløbsdato, hvorefter de bør udskiftes. Tilsvarende er også kun 29 % opmærksomme på, at røgalarmer skal støvsuges hvert halve år for at fungere korrekt.

Er du en af dem, der muligvis glemmer at holde øje med udløbsdatoen eller ikke lige får rengjort røgalarmerne regelmæssigt? Så kan det være en stor fordel for dig i stedet af skifte til en overvåget røgalarm, der giver automatisk besked, når batteriniveauet er lavt, eller hvis der skulle opstå funktionsfejl.

Hvad er en overvåget røgalarm?

En overvåget røgalarm er forbundet til en vagtcentral, der er bemandet med professionelle alarmoperatører døgnet rundt. Skulle der opstå brand eller røgudvikling, hyler røgalarmen som normalt i hjemmet, men der sendes også signal til vagtcentralen, som tilkalder brandvæsenet for dig. Vagtcentralen reagerer på signaler fra denne type røgalarm hele døgnet, uanset om du er ude eller hjemme.

Alle Verisures røgalarmer er optiske og registrerer synlig røgdannelse i luften ved hjælp af infrarødt lys. De er trådløse og er desuden serieforbundne. Det betyder, at de ved registrering af røg aktiveres med både med sirene og stemmeadvarsel og samtidigt sender signal videre til de øvrige røgalarmer i systemet, som også aktiveres. Stemmeadvarslen er en kæmpe fordel for især børn og ældre, der kan have svært ved at forholde sig roligt til høje sirenelyde.

Verisures røgalarmer kan desuden også tilknyttes en fotosensor, så vagtcentralen med det samme kan danne sig et overblik over situationen, som de kan give videre til brandvæsenet.