Kommunen har meget skov og adgang til mange søer. Kommunen er også opkaldt efter den største sø, Furesø, som er beliggende i kommunen. Furesø Kommune har et rigt foreningsliv – både foreninger, der udnytter naturen og foreninger, der holder til i de mange velholdte idrætsfaciliteter og kulturhuse. I naturen er der løbeklub, sejlsportsklubber, orienteringsklubber, golfklub mv.
Signalement af Furesø Kommune
Furesø kommune opstod ved kommunalreformen i 2007 ved en sammenlægning af Farum og Værløse Kommune. Fusionen mellem de kommuner blev gennemført med fokus på ligeværdighed mellem kommunerne. I dag bor der 38.232 indbyggere i kommunen.
Fem værdier kendetegner nu Furesø Kommune, og værdierne er gennemgående for arbejdet i kommunens administration, ældrepleje, institutioner, tekniske serviceområder og kulturelle tilbud. De fem værdier er:
• Dialog
• Engagement
• Kvalitet
• Udvikling
• Respekt
Det vil Furesø gerne være kendt for
Furesø et særligt kendetegn for kommunen. Det er den største af søerne langs Mølleåen og med sine over 38 meter er Furesø Danmarks dybeste sø. Furesø kaldes også for Sjællands indlandshav.
På idrætsanlæggene, i svømmehallerne og i kulturhuse er der alt fra dykkerklubber og speedscating til bridgeklubber og hatteforeninger.
Det vil Furesø gerne vise frem
I Furesø kommune er der en række kulturelle attraktioner og museer, der er værd at besøge. Der er 3 kulturhuse – Galaksen, Farum Kulturhus og Skovhuset, som på hver deres måde byder på musik- og teateroplevelser, gallerier og fordybelse. Furesø Museer byder indenfor i Immigrantmuseet, Mosegården og Cornelen. Immigrantmuseet ligger i Farum og er et moderne museum for indvandringens historie i Danmark gennem 500 år. Endvidere kan man opleve Mosegården, som fortæller om Værløses historie fra stenalderen til i dag. Cornelen ligger ved gadekæret i Stavnsholt i Farum, og er en gammel købmandsbutik, hvor der er pustet liv i hjemmet og butikken. Den er opbygget som en typisk butik på landet i 1930’erne.
Skulpturparken ligger i Farum, og strækker sig fra Farum Sø til Farum Hovedgade. De 8 skulpturer er lavet af 8 internationale kunstnere, som i sommeren 1999 fik til opgave at skabe store uformelige stenblokke i marmor og granit om til skulpturer.
Midt i kommunen ved Furesøen og omgivet af skov ligger Furesøbad, som har været friluftsbad siden starten af 1900-tallet. Nu er det et moderne anlæg med strand, ”havn”, restaurant og søsportsklubber.
I både Værløse og Farum er der også nedlagte anlæg, som Forsvaret har brugt. I Værløse er hele flyvestationsområdet endnu ikke frigivet til brug for borgerne, men de mange bygninger, som Flyvevåbnet brugte, er i dag ombygget og solgt som ejerboliger. I Farum er en del af det gamle kaserneområde bebygget med rækkehuse og boligkomplekser solgt som ejerboliger, og i 2010 åbner en flot ny 36 hullers golfbane.