Nemme blomster til foråret - sådan kommer du i gang

Det er forår og tid til at gøre haven klar med smukke blomster. Her i foråret er der nemlig rig mulighed for at skabe en grøn oase lige ude foran din dør.

Det første, du skal gøre op med dig selv, er, om dine planter og blomster skal være 1-årige eller flerårige. Altså – synes du, det er sjovt at plante kasser, potter og krukker til, så kan du fint vælge 1-årige sommerblomster. Vil du derimod helst undgå at få for meget jord under neglene og bare nyde resultatet, så skal du gå efter de flerårige sorter.

Til dig, der elsker at få jord under neglene
Hvis du vælger de 1-årige sommerblomster, er sorten flittiglise et godt udgangspunkt. Den blomstrer fra maj til oktober, og du få således stor glæde af den i hele udendørssæsonen. Den lever fint i skygge, og sætter et fint tæppe af skønne blomster og kan fås i flere farver.

Hornvioler er et andet godt bud på en nem blomst. Den kan plantes tidligt, da den tåler let frost og blomstrer helt hen på efteråret. Hornviolen er faktisk spiselig, og du kan pynte din salat eller anden mad med den. Den smager dog ikke af så meget, så det vil mest være for synets skyld. I princippet er hornviolen en staude, og du kan derfor være heldig, at den kommer igen næste år.

Morgenfruer er også oplagte. De farvestrålende blomster skal sås i april/maj måned, og gerne stå på en solrig plet i haven. Morgenfruen fås i et væld af farvenuancer fra lys abrikos til den klassiske orange blomst. Der findes mange varianter af morgenfruer, så gå på jagt i dit lokale plantecenter og find den variant, du bedst kan lide.

Knap så meget til jord under neglene?
Er du ikke så meget til jord under neglene og beskidte knæ, så er flerårige blomster nok bedre til dig. Der er de mest almindelige enten stauder eller roser. De kan nydes år efter år og kræver ikke det store ukrudtspilleri. 

En oplagt staude at starte ud med er hortensia – den smukke plante med de mange blomster kræver dog lidt kærlig pleje. Den skal plantes i spagnum for at trives og jævnligt have vand og gødning, men så får du til gengæld en af de smukkeste planter. Vær opmærksom på, at farven på hortensiaens blomster kan ændre sig fra år til år, da den er afhængig af PH-værdien i jorden. Du kan derfor have købt en lilla hortensia til at starte med, men når blomsterne viser sig på andet året, er de måske hvide.

Et andet alternativ til flerårige blomster er roser. Hvis du planter roser i krukker, kræver det store krukker, og må ikke udtørre, men heller ikke stå og soppe i vand. Husk også at vælg nogle krukker, der er frostsikre, ellers holder rosen (eller krukken) ikke vinteren over. 

Der er masser af muligheder for at få foråret og sommeren til at rykke tættere på. Husk, at du altid kan spørge i dit lokale havecenter, hvis du er i tvivl om, hvilke sorter der vil gøre sig bedst hos dig. Meget afhænger af antallet af solskinstimer i haven samt din tid til at passe og pleje.

Har du ingen have?
Sidder du nu og ærgrer dig over at du ikke har en have? Så tag et kig på de boliger, som EDC i øjeblikket har til salg – der skulle være mulighed for at finde lige den have, som har plads til dine ynglingsblomster. Alternativt kan du oprette dig i køberkartoteket og få besked, når din drømmebolig er sat til salg.

Opret dig i køberkartoteket

Er du derimod interesseret i, at få en vurdering af din bolig efter du har plantet fine blomster, så bestil en gratis og uforpligtende vurdering af din bolig i formularen til højre. 

Andre har også læst