8 km på cyklen kan spare dig for 1 mio. kr

Selv med under 10 km til uddannelsesinstitutionen og en transport, der kan klares på 30 minutter, er det muligt at spare en million på forældrekøb af en 2-værelses studielejlighed. Største besparelse opnås i Hovedstadsområdet, men også i landets øvrige uddannelsesbyer er der stor prisforskel inden for relativt få kilometers afstand.

I slutningen af juli begynder boligjagten for alvor for de unge, som på dette tidspunkt får tilsagn om optagelse på en af landets videregående uddannelser. For en del af de unge er løsningen, at forældrene køber en lejlighed, og efterfølgende lejer den ud til deres søn eller datter, og her er det af stor betydning at finde frem til, hvilke behov der er vigtigst for den studerende.

”Udgangspunktet for de mange unge, der drømmer om en forældrekøbt lejlighed, er ofte en lyst til at bo i byen og opleve den puls og de tilbud, som findes der. Men vi oplever også både unge og forældre, som ser en fordel i det lidt roligere miljø uden for bykernen, hvor man til gengæld kan få lidt flere eller bedre kvadratmeter eller opnå en solid besparelse,” siger kommunikationschef Jan Nordmann fra EDC.

Store besparelser over hele landet
Mellem Frederiksberg og Glostrup er der otte km og gode trafikforbindelser. Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for toværelses lejligheder er i øjeblikket 24.964 kr. i Glostrup, mens den på Frederiksberg koster 42.769 kr. En toværelses lejlighed på 50 kvm kan derfor være ca. 1 mio. kr. billigere, hvis den studerende bosætter sig otte km fra Frederiksberg. Eller man kan få næsten dobbelt så mange kvadratmeter for de samme penge.

Er det i Aarhus, at den unge skal studere, kan en i lejlighed i Brabrand, 7 km fra universitetet, hurtigt være 800.000 kr. billigere. I Odense er der næsten 500.000 kr. at spare ved rykke fra centrum og til de nordlige forstæder. Alternativt kan den unge få 47 kvm mere at udfolde sig på.

Endelig kan man finde en besparelse på 380.000 kr. i Aalborg ved at finde lejligheden i postnummer 9210 Aalborg SØ frem for i postnummer 9000, som er centrum af Aalborg.

”Naturligvis får man ikke de samme omgivelser og miljø, hvis man vælger at købe lidt uden for centrum. Men jeg synes alligevel, at de unge og deres forældre skal tage en tur omkring forstæderne og overveje, om ikke det var værd at spare et betragteligt beløb eller at få en bedre lejlighed for de samme penge,” siger Jan Nordmann. ”Rent investeringsmæssigt tror jeg også, at lejligheder i forstæderne kommer til at have en bedre prisudvikling de kommende år, end lejlighederne helt inde i centrum, fordi lejlighederne i centrum allerede har oplevet store prisstigninger, hvilket ikke gælder i samme omfang bare nogle få kilometer væk.”


Kilde: EDC, maj 2019

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs mere
Forældrekøb
Skriv dig op i EDC's køberkartotek

Andre har også læst