Er dit barn snart klar til at flytte hjemmefra?

Pludselig går tiden stærkt, og dine børn skal til at læse på en videregående uddannelse på den anden side af sommerferien. Så melder det store spørgsmål sig: ”Hvornår flytter poderne så hjemmefra?”

Måske synes du som forælder, at det er lige tidligt nok, men hvis undervisningen foregår i en anden by, og alle vennerne befinder sig der, så kan du nok forvente, at emnet kommer på bordet inden for rimelig kort tid. Og måske er det meget godt lige at få afstemt forventningerne, for boliger til unge og studerende hænger ikke på træerne. I hvert fald ikke i de større byer, som ofte er de mest eftertragtede.

Hvordan skaffer man så en bolig, som både ligger tæt på studiet, vennerne og samtidig er til at betale, når man er på SU? Kollegierne er et oplagt bud, men der er ofte ventelister så lange som køen til X-faktoraudition. Et andet bud kunne være at fremleje et værelse hos en familie i byen, men hvordan er det lige med småbørnsfamilier og unge, der gerne vil have det sjovt OG have ro til at læse, går i spænd? Det er nok ikke verdens bedste kombination, selvom børnefamilierne nok ser en studerende som en oplagt babysitter, så det kunne selvfølgelig supplere SU’en.

En tredje mulighed er forældrekøb. Du har måske hørt udtrykket før, og forældrekøb er da også blevet mere populært gennem de senere år i takt med, at priserne på boliger i de større byer er steget. Forældrekøb er en måde, hvorpå du som forælder kan investere dine penge, samtidig med at du hjælper dine børn ind på boligmarked. Det, der reelt set sker, er, at du som forælder køber en bolig, formentlig en lejlighed i nærheden af studiet og vennerne. Herefter lejer du så boligen ud til din søn eller datter gennem en juridisk gældende lejeaftale.

Hvad betyder det så for dig som forælder?
Det betyder, at du bliver registreret som selvstændig erhvervsdrivende, i hvert fald i skattemæssig sammenhæng. Du skal altså betale skat af dine indtægter, men får selvfølgelig også fradrag for udgifterne til boligen, f. eks. vedligeholdelse, ejendomsskat mm. Der findes 3 forskellige skattemodeller, som du kan benytte dig af. Hvilken en, der er mest gunstig for dig, er afhængig af dine indtægts- og formueforhold. Den beslutning kan din bankrådgiver eller en boligadvokat hjælpe dig med at tage stilling til.

Hvad betyder det så for dit barn?
Det betyder, at når I har oprettet en juridisk lejekontrakt, er din søn eller datter sidestillet med alle andre lejere i Danmark. Han eller hun kan derfor også søge om boligsikring og derved reducere sin månedlige husleje, såfremt kommunen finder berettigelse hertil.

Så hvis der står nyt studie på ønskelisten efter sommerferien for dine poder, så er det måske på tide at undersøge mulighederne for boligen, der skal følge dem gennem studietiden. Tiden kan jo hurtig løbe fra en, hvis man først skal forventningsafstemme, blive enige om område og økonomi, have finansieringen på plads og derefter finde den perfekte forældrekøbslejlighed.

Rigtig god boligjagt til både forældre og unge.

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs mere
Forældrekøb
Køberkartotek

Andre har også læst