Flere boligkøbere går ned i størrelse

Selv om der fortsat er flest boligkøbere, der søger en større bolig end deres nuværende, er andelen af købere, der gearer ned i boligstørrelse, stigende. Det viser en undersøgelse blandt ca. 1.400 boligkøbere i EDC’s køberkartotek. For fem år siden var det nemlig kun ca. hver tredje, der gik efter en mindre bolig, mens det i dag er hver anden.

Særligt i Regionerne Sjælland og Syddanmark er der stigende efterspørgsel på mindre boliger, idet der i dag er næsten lige så mange, der nedgraderer deres boligbehov som det omvendte. For bare fem år siden var der tre gange så mange i gruppen, der søgte en større bolig i forhold til de, der søgte en mindre.

”De generelt stigende boligpriser får flere til at nedjustere kravene til boligstørrelse,” siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. ”Enkelt sagt har man to muligheder, når priserne stiger: Enten at rykke til et billigere område eller også at gå ned i ønsket boligstørrelse. Det er en stor del af forklaringen på tallene her.”

Boligpriserne er siden 2012 steget 18 pct. for villaer og 47 pct. for ejerlejligheder som et landsgennemsnit.

”Når der er relativt flere, der søger en mindre bolig i Region Sjælland og i Syddanmark end i de øvrige dele af landet, hænger det også sammen med, at købernes aldersprofil er højere i disse regioner. Jo ældre man er, desto større sandsynlighed for at man ønsker en mindre bolig, hvilket naturligvis ikke kan overraske,” siger Jan Nordmann.

Størst andel af unge boligkøbere findes i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor storbyerne København og Aarhus præger billedet med mange boligkøbere i de faser af livet, hvor familien vokser og kravene til boligens størrelse ligeledes stiger.

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs også
Følg markedsudviklingen i dit område
Følg udviklingen i boligpriserne

Andre har også læst