Fod under eget bord afgørende for boligejere

For flertallet af boligkøbere er det retten til at bestemme selv i egen bolig, der er afgørende i valget mellem eje, andels- eller lejebolig. På andenpladsen i vigtighed kommer opsparingselementet, og mindst afgørende er det rent praktiske argument, nemlig at den ønskede bolig kun findes på ejerboligmarkedet. Det viser svarene fra 1.372 boligkøbere hos EDC, der blev spurgt til, hvorfor de søgte en ejerbolig frem for en lejebolig.

Selvejertrangen er lidt større i regionerne uden for Hovedstadsområdet, mens københavnerne i lidt højere grad også ser på muligheden for at foretage opsparing i ejerboligen. Det er dog i alle regioner fortsat ønsket om at bestemme selv, der er det vigtigste for boligejerne.

”Tallene understreger det, vi som mæglere ofte hører fra kunderne, nemlig at det er en god fornemmelse at eje sin egen bolig,” siger Jan Nordmann, der er kommunikationschef i EDC. ”Og det er ikke kun fornemmelsen af at eje, men også friheden til selv at bestemme, om døren skal være blå, eller om to rum skal slås sammen til et stort, der tæller for boligejerne.”

Også muligheden for at spare op i sin bolig vægter for mange. Ifølge Jan Nordmann planlægger mange boligkøbere at afdrage på boliglånene, således at de er gældfri eller i hvert fald tæt på, når de nærmer sig pensionsalderen: ”Til forskel fra de, der lejer deres bolig, foretager boligejeren hver måned en lille opsparing, såfremt han eller hun ikke har valgt afdragsfri lån. Efter 30 år står mange boligejere med en gældfri bolig, hvilket er det samme som en opsparing og ofte i millionklassen.”

Samme undersøgelse viser dog også, at de fleste kun i begrænset omfang betragter boligen som en investering, der skal give et afkast: ”Jeg har altid syntes, at det var lidt søgt, når nogen sammenligner køb af en bolig med eksempelvis investering i aktier. Man kan jo ikke bo i en aktie, og for langt de fleste er den primære årsag til at købe fast ejendom nu engang at løse sit behov for tag over hovedet og for at have en god ramme om sit eget og familiens liv,” slutter Jan Nordmann.


Kilde: EDC, november 2017, undersøgelse baseret på svar fra 1.372 personer i EDC’s køberkartotek.

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs mere
Sådan køber du
EDC Købermægler

Andre har også læst