Forhøjet bundfradrag betyder skattefri feriehusudlejning i højsæsonen

Folketinget besluttede i 2018 at forhøje skattefradraget i indtægter ved udlejning af sommerhuset for husejere, der lejer ud gennem bureau. Bundfradraget i den såkaldte 40 pct.-regel er nu forhøjet fra 21.900 kr. til 42.700 kr. i 2021.

Det er naturligvis godt for sommerhusejere, der lejer huset ud, men også for de små samfund i sommerhusområderne. Det forhøjede fradrag medfører nemlig, at flere sommerhuse kan lejes ud, hvilket betyder flere turister og større omsætning i hele lokalsamfundet.

Hos Feriepartner Danmark, som står for udlejningen af mere end 7.000 feriehuse, glæder direktør Flemming Toft Andersen sig over det forhøjede fradrag: "Det store løft i fradraget betyder reelt, at de fleste kan udleje huset hele højsæsonen uden at skulle betale skat. Derfor forventer jeg helt klart, at flere husejere overvejer udlejning fremover."

Udlejning af feriehuse beskattes med et fast bundfradrag, som altså siden 2018 er blevet reguleret til 42.700 kr. (2021). Herefter kan der fradrages yderligere 40 pct. af resten, og af det tilbageværende betales der kapitalindkomstskat. 

Beregninger fra Feriehusudlejernes Brancheforening viser, at ét hus til udlejning genererer en øget omsætning på 300.000 kr. om året i lokalsamfundet i form af indkøb, besøg på museer, restauranter og i forlystelsesparker mv. Hertil kommer afledte effekter i form af flere i beskæftigelse netop i de dele af landet, hvor der ellers ikke er så mange jobmæssige alternativer.

"Det er vigtigt, at vi får flere huse på markedet," siger Flemming Toft Andersen: "I Danmark lejer vi i snit et sommerhus ud i 15 uger om året, hvilket er meget i forhold til andre europæiske lande, men vi kunne sagtens leje flere uger ud, hvis vi blot havde flere huse på hylderne. Vores sæson er nemlig ikke så lang som sydpå, og derfor er det afgørende, at man med det højere bundfradrag øger kapaciteten i sommermånederne, hvor vi ellers ofte må melde alt udsolgt."

Beregn skatten med satserne

Se alle artikler om boligmarkedet