Kan man leje sit sommerhus ud, hvis det er sat til salg?

Ja, det kan du sådan set godt, men det kræver at udlejningsbureauerne er med på ideen, og det er de færreste i øjeblikket.

Langt hen af vejen ville det være gavnligt for alle og ikke mindst for samfundene omkring sommerhusområderne, at så mange huse som muligt lejes ud til turister, i de perioder hvor de ellers ville stå tomme. Derfor arbejder regeringen på at kunne forhøje bundfradraget for udlejning, således at flere ønsker at udleje deres sommerhus, når de ikke selv bruger det.

Der ligger et stort potentiale i de sommerhuse, som pt er sat til salg, men endnu ikke er solgt. De huse bliver nemlig ikke lejet ud i liggetidsperioden, og det er synd og skam.

Det er nemlig sådan, at de fleste udlejningsaftaler mellem sommerhusejeren og udlejningsbureauet pålægger den nye køber af sommerhuset at overtage udlejningsaftalen uændret. Da mange købere ikke ønsker dette, er sælger tvunget til at opsige aftalen og vente med at sætte til salg, til den sidste lejer har forladt huset og til aftalen i øvrigt er udløbet.

"Beregninger viser, at hvert udlejet hus i gennemsnit bidrager med 300.000 kr. i omsætning i lokalsamfundet om året,” fortæller EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.  Det er altså ærgerlig tabt omsætning både for lokalsamfundet og nuværende ejer af sommerhuset, når lejeaftalen opsiges pga. et forestående salg.

En typisk udlejningsaftale indeholder et krav om, at ejer i tilfælde af salg er forpligtet til at lade det være en del af handlen, at køber indtræder i udlejningsaftalen uden ændringer. Vil køber ikke dette, og gennemføres handlen alligevel, hænger sælger ifølge standardaftalen på et krav om erstatning til både bureau og lejer, ligesom bureauet beregner sig op til 2.000 kr. pr. ombooket lejer. Det er ikke usædvanligt med en ekstraregning til den tidligere ejer af huset på 30.000 kr.

"Det er for mig at se et urimeligt vilkår, specielt i lyset af at aftalerne typisk kun kan opsiges til d. 1. juni og med virkning fra den efterfølgende sæson. Det betyder, at der kan gå mere end 1,5 år, før et hus er fri af aftalen, og en ny ejer kan disponere frit over sit hus," udtaler Jan Nordmann.

"Vi ser heldigvis også aftaler med en mere fleksibel overtagelse, hvor en ny ejer kun skal respektere de allerede indgåede bookinger, men hvor der ikke er krav om at sælger overtager udlejningsaftalen. Samtidig kan sælger komme ud af aftalen med udlejningsbureauet uden krav om erstatning. Vi anbefaler altid en sommerhusejer med ønsker om udlejning at gå efter denne mere fleksible udlejningsaftale," siger Jan Nordmann.

Hos udlejningsbureauet Feriepartner Danmark, som er en del af EDC-kæden, er den fleksible udlejningsaftale allerede indført som standard.

Så hvis du går med tanker om at sælge dit sommerhus, men fortsat ønsker en lejeindtægt i salgsperioden, til gavn for både dig og lokalsamfundet – så er Feriepartner måske dit næste udlejningsbureau.

Læs mere om sommerhusudlejning gennem Feriepartner

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs også
Udlej dit sommerhus
Følg markedsudviklingen i et område

Andre har også læst