Kvinden finder parrets nye hjem – mener hun da selv!

Kvinder er oftere end mænd den drivende part, når der skal findes nyt hjem til familien - det mener kvinderne i hvert fald selv. Det fremgår af en landsdækkede undersøgelse foretaget af ejendomsmæglerkæden EDC.

Spørger man kvinderne, er over halvdelen overbeviste om, at boligsøgningen foregår på deres initiativ. Kun 3 pct. af kvinderne mener, at det i overvejende grad er mandens initiativ. Hos mændene ser billedet dog helt anderledes ud. Her mener hver tredje, at det i overvejende grad er manden, der står bag boligsøgningen, mens kun 6 pct. kan dele kvindernes opfattelse af, at de er den drivende part.

”Grundlæggende tegner der sig et mønster af, at begge parter, men i særlig grad kvinden, mener, at de selv har førertrøjen på i processen med at finde en ny bolig,”siger kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann. ”Det er ikke til at sige, hvad der skaber denne forskellighed, men vi kender jo alle til, at man selv har en opfattelse af, at man er den, der gør mest rent, selvom det objektivt viser sig, at man faktisk er meget lige om det,” siger Jan Nordmann.

Det samme gør sig gældende i spørgsmålet om, hvem der har størst indflydelse på det endelige valg af bolig. Her mener hver tredje kvinde, at det i overvejende grad er hende, der tager beslutningen. Det giver kun 15 pct. af mændene hende ret i. Derimod mener hver femte mand, at det er ham, der tager beslutningen, hvilket kun 4 pct. af kvinderne genkender. Flertallet hos begge køn mener dog, at der er tale om en fælles beslutning.

Undersøgelsen viser dermed, at mændene i højere grad anerkender, at det er kvinden, der har størst indflydelse på valget af bolig. Vi ved fra andre undersøgelser samt fra erfaringerne fra marken, at mænd fokuserer mere på økonomien og tekniske forhold omkring boligen, mens kvinden tænker mere på helheden i boligen, og hvordan den vil fungere som ramme for familiens liv. På den måde komplementerer kønnene hinanden fint, og hver især kan så leve lykkeligt med en opfattelse af, at de selv havde det afgørende ord,” siger Jan Nordmann.

Det fremgår i øvrigt af undersøgelsen, at de yngre boligsøgende er mest tilbøjelige til at se boligvalget som et fælles anliggende. Blandt de 25-34-årige er det således 72 pct., der ser beslutningsprocessen som ligeværdig.


EDC’s spørgeskemaundersøgelse er foretaget i juni 2017 og er baseret på 1372 besvarelser. 

Se alle artikler om boligmarkedet

Læs mere
Sådan køber du
Følg markedsudviklingen i et område

Andre har også læst