Irma- og Aldi-exit giver kun kortvarigt skvulp af detaillokaler

  • Detail
  • Butikker

Tysk farvel til Danmark giver umiddelbart over 100 ledige butikslokaler, og Irma lukker, hvor 17 butikker sættes til salg, men de kommer hurtigt i brug igen, spår ekspert fra EDC Erhverv.

For få år siden havde Danmark seks lavpriskæder med dagligvarer, og det var for mange, lød en udbredt vurdering. I 2017 lukkede delvis norske Kiwi sin kæde med lidt over 100 butikker, og i december 2022 kastede Aldi håndklædet i ringen og senest meldte Coop ud, at Irma nedlægges og 17 butikker skal sælges. Aldi bragte ellers lavpris- eller discountideen til Danmark i slutningen af 1970’erne, men efter årtier med store tab var det slut.

Af Aldis 188 danske butikker overtager Rema1000 114 i begyndelsen af 2023, men vil selv kun bruge 60-80 af dem. Dermed kommer 34-54 Rema-ejede Aldi-lokaler i spil – det samme gælder de 74 Aldi-butikker, som de ekspansive nordmænd ikke overtager. Med andre ord kan over 100 tidligere dag­lig­va­re­bu­tik­ker stå tomme fra begyndelsen af 2023.

”Jeg tror ikke, at det bliver særlig dramatisk. Der vil ske nogenlunde det samme, som da Netto overtog de fleste af Kiwis butikker, og de resterende gradvis blev absorberet af markedet. Nu er der så kommet 17 mere med Irma,” siger Frank Heskjær, Head of Retail & Office i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Netto overtog i 2017 cirka 80 Kiwi-adresser og drev selv butikker i 44 af dem, mens en del andre Kiwi-butikker blev overtaget af nogle af Kiwis ”søsterkæder”, Spar og Meny. En del Aldi-butikker har dog noget mindre areal end de øvrige lavpriskæder, som ud over Rema1000 og Netto er Coops 365-discount- og Fakta-butikker samt tyske Lidl.

”Nogle af de Aldi-butikker, som ikke er så oplagte til dagligvarer, kan blive omdannet til andre formål, fx fitness. Udfordringen for udlejerne vil være, at lejeniveauet typisk er lavere,” pointerer Frank Heskjær.

Potentialet for hver enkelt butik afhænger meget af de lokale forhold og muligheder, og dém har EDC Erhverv Poul Erik Bech god føling med som landsdækkende mæg­ler­virk­som­hed med 19 erhvervscentre.