Kaffe og køkkener på banegården

Kaffefirmaet La Cabra og køkkendesignerne Reform deler lokaler ved hovedbanegården i Aarhus – det har begge parter stor gavn af.

I april sidste år slog to nye lejere dørene op til fælles lokaler på Banegårdspladsen midt i Aarhus: La Cabra med rødder i byen driver kaffebar, mens Reform fra København fremviser designerkøkkener i sit showroom.

”Vi blev kontaktet af Reform, som gerne ville til Aarhus. Vi syntes, at det var en spændende idé at skabe en anderledes detailhandelsoplevelse ved at drive café og sælge køkkener på samme sted, så vi kunne få synergi mellem de to aktiviteter. I forvejen er detailhandlen jo i gang med en kæmpe forandring, fordi der bliver handlet så meget over nettet, så man må skabe oplevelser for kunderne. Vi lægger selv vægt på æstetik og flot design, så samarbejdet gav mening for os, da Reform står for det samme,” fortæller Benjamin Evar, partner i La Cabra.

Flere kunder

Et år efter er virksomheden godt tilfreds med samarbejdet, hvor Reform viser køkkenløsninger på cirka to tredjedele af de 230 kvadratmeter, mens La Cabra serverer kaffe til både Reforms kunder og gæster udefra.

”Vi har fået udvidet vores kundebase, fordi cafeen på Banegårdspladsen tiltrækker et andet segment og dermed komplementerer vores eksisterende café og bageri i Latinerkvarteret. Der kommer kunder ind fra gaden, og i kraft af beliggenheden kommer der også mange besøgende, som vil have god kaffe på vej til eller fra toget, og endelig får vi gæster, der ser på køkkener. Omsætningen har været fin, og vi har tjent penge på driften siden åbningen, selv om cafeer ofte må regne med en vis indkøringsperiode,” siger Benjamin Evar.

La Cabra blev grundlagt i 2013 og importerer kaffebønner fra flere lande, ofte i direkte samarbejde med kaffebønderne. Firmaet rister selv bønnerne på Frederiksberg og driver to cafeer i Aarhus. Kaffebønnerne sælges desuden engros til cafeer og specialkaffebarer verden over samt til private abonnenter, der får tilsendt nye kaffevarianter hver måned.

God synergi

Også Reform er glad for samarbejdet, der har medvirket til en stærkere position i landets næststørste by for firmaet, der tilbyder køkkenløsninger, udviklet og tegnet af en stribe designere og med Ikea-elementer bag lågerne – det sidste er med til at sikre overkommelige priser trods de eksklusive design. Begrebet ”affordable luxury” hæftes ofte på kombinationen af varer i høj kvalitet og med rimelige priser.

”Vi lægger vægt på design og æstetik, og vi vil gerne give vores kunder og gæster en anderledes og utraditionel oplevelse. Vi har rødder i København og var ikke superkendte i Aarhus, og derfor var det en fordel for os at samarbejde med La Cabra, som har et stærkt brand i byen,” forklarer Jeppe Christensen, partner i Reform.

Et års tid senere fortryder han bestemt ikke samarbejdet.

”Vi kan godt lide konceptet, som skaber en god atmosfære, sikrer god synergi og tiltrækker et lidt andet kundesegment. Vi er ikke involveret i driften af cafeen, men vi giver vores kunder og besøgende en anden oplevelse end i traditionelle køkkenforretninger – det ligger simpelthen i vores dna,” siger Jeppe Christensen.

Virksomheden blev etableret i 2014 og har i dag showroom i København, Aarhus og New York samt i Berlin, hvor Reform har et tilsvarende samarbejde med en lokal kaffebar. Flere nye showroom er på vej, og de langsigtede ambitioner omfatter 50 butikker. Derfor kan det ifølge Jeppe Christensen blive en voldsom opgave at finde lokale partnere til alle showroom, selv om konceptet har vist sin styrke i både Berlin og Aarhus.