Historisk høj transaktionsvolumen

Industri- og logistiksegmentet oplever fortsat en drastisk transformation, hvor industriområderne i de større byer er blevet konverteret til boliger for at imødekomme og kapitalisere på den stadig stigende interesse for boliger i de større byer. Industri- og logistikejendomme har således været ramt af et faldende udbud omkring de større byer samtidigt er efterspørgslen stigende. Det understøttes af øget onlinehandel, teknologisk udvikling og general høj økonomisk vækst.

Det har medført stigende efterspørgsel efter særligt logistikejendomme – heriblandt ”last mile” logistikejendomme. Den høje efterspørgsel på industri- og logistikejendomme er primært fokuseret på nyere og moderne ejendomme med god loftshøjde, lette adgangsforhold og en placering tæt på essentiel infrastruktur såsom motorveje. Udbuddet af disse ejendomme er dog ikke fulgt med efterspørgslen, hvilket har medvirket til faldende afkast og derfor stigende priser. Derfor vurderes det fortsat, at der er et uforløst potentiale i segmentet, da der ikke er opført tilstrækkeligt moderne industriejendomme til at efterkomme markedets høje efterspørgsel.

Der er desuden flere investorer, som er meget interesserede i at investere i moderne industri- og logistikejendomme eller bygge nye – særligt hvis en virksomhed vil indgå en længerevarende lejekontrakt. Endelig er sale and leaseback transaktioner med lange lejekontrakter særdeles populære, da den lange lejeperiode er med til at mindske risikoen for investorerne.

Den høje efterspørgsel reflekteres i transaktionsvolumen der steg med 128% mellem 2020-2021 til det højeste niveau det seneste årti.

Afkastkravene i segmentet er fortsat høje sammenlignet med andre segmenter og sammenlignet med vores nabolande. Afkastkravene er dog under pres for særligt de mest attraktive logistikejendomme, hvilket betyder at prime-detail for nogle investorer begynder at blive opfattet som forholdsvis mere attraktivt.

Andelen af ledige industri- og logistikejendomme udgør 1,4% for 1. kvartal 2022, hvilket er et fald på 0,4 procentpoint siden sidste kvartal og det laveste niveau siden statistikkens begyndelse i 1. kvartal 2003, hvilket understøtter den høje efterspørgsel. Den primære tomgang findes blandt ældre og umoderne ejendomme, hvilket vidner om aktiviteten på markedet. Der er derfor forventninger om stigende markedsleje og faldende afkastkrav i segmentet i de kommende år.