Investorernes fokus er rettet mod lager- og industriejendomme

Lager- og produktionsejendomme giver mulighed for høje afkast. Investorerne finder dem så attraktive, at udbuddet er i bund og priserne stigende.

Industriejendomme sælges væsentligt hurtigere end for blot 1-2 år siden, og udbuddet er lille. Hovedårsagen er den stigende investeringslyst i netop denne type ejendomme. Det bekræfter Tomas Mikael Lulla, direktør i investeringsselskabet

VALAD Europe, som ejer ejendomme for 3,5 mia. kr. fortrinsvis i Skandinavien og hører under det børsnoterede, australske Cromwell Property Group.

”De seneste 18 måneder har interessen i markedet været støt stigende for især lagerbygninger og industriejendomme konverterede til lager. Den trend ser vi en fortsættelse af. Desværre mødes vi af et begrænset udbud af egnede logistikejendomme,” siger han. Ifølge Tomas Mikael Lulla er motoren bag denne udvikling en positiv fremtidstro i industrien.

VALAD Europe, som har kontorer i Danmark, Sverige og Finland, mærker også en øget efterspørgsel fra potentielle lejere med vokseværk og behov for større lokaler.

Højere afkast af investeringen

”Opsvinget er mærkbart. Flere af vores nuværende lejere har henvendt sig med ønske om udvidelser af deres eksisterende lejemål. VALAD Europe har en klar ambition om at øge investeringerne fremover, både i logistik- og lagerejendomme. Primært med beliggenhed i Storkøbenhavn,” siger Tomas Mikael Lulla.

VALAD-direktørens forudsigelser bekræftes af Thomas Møller Rudlang, erhvervschef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Herlev. ”Der er vækst i virksomhederne. Det betyder øget behov for lagerkapacitet. Med væksten følger en tilsvarende interesse fra investorerne, der har fået øjnene op for det høje afkast, der ligger på dette marked,” siger han. ”Samtidig har en række af de store investorer fået tilført kapital og er meget interesserede i at udvide deres portefølje.”

Ny trend for ejendomsinvesteringer

EDC efterlyser erhvervsejendomme af alle typer over hele landet, men især inden for logistik, lager og produktion, hvor efterspørgslen fra investorerne er særlig stor. Presset har længe været stort på boligejendommene i Københavnsområdet med stærkt stigende priser til følge. Derfor ser nogle investorer sig om efter andre områder med andre typer af ejendomme.

Indenfor visse industriejendomme er afkastet højere. Det er risikoen dermed også, uddyber Thomas Møller Rudlang.

Investeringer i investeringsejendomme er en ny trend. Et godt eksempel er en tidligere farvefabrik på Vestegnen, som pludseligt havde fire potentielle købere. ”Inden for kort tid meldte fire interesserede købere sig til den 11.000 kvadratmeter store ejendom. Kun en havde planer om at benytte den selv, de øvrige tre var investorer. Det var overraskende. Investeringer i industriejendomme er ikke noget, vi har set ret meget af i et godt stykke tid,” fortæller Thomas Møller Rudlang.

Efterspørgslen stor over hele landet

Tendensen fra den københavnske Vestegn breder sig også til resten af landet. Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus mærkes en tydelig stigning i efterspørgslen efter lager- og produktionsejendomme i Østjylland. ”Det gælder både brugerejendomme og investeringsejendomme. Vi registrerer stigende aktivitet i det østjyske erhvervsliv generelt, hvilket medfører efterspørgsel på traditionelle erhvervsejendomme indenfor logistik, produktion, håndværk, service og engroshandel,” siger Søren Østergaard, industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech i Aarhus.

Bedre lånemuligheder

Efterspørgslen hænger blandt andet sammen med de gunstige muligheder for et højt afkast, samt lettere adgang til at optage lån. ”Afkastniveauet har været stabilt højt i nogle år. Forskellen er, at der nu er købere nok til industriejendomme, ikke mindst at bankerne er villige til at låne penge ud til investorer. Det har efterhånden gjort det relativt let at sælge denne type ejendomme,” siger Thomas Møller Rudlang fra erhvervscentret i Herlev. Køber af den omtalte, nedlagte farvefabrik blev den svenske investeringsvirksomhed Wihlborgs, der er blandt de førende udlejere af erhvervslokaler på begge sider af Øresundsregionen. Selskabets danske ejendomschef, Peter Nielsen, oplyser, at hensigten er at bygge de 11.000 kvadratmeter om, så bygningen bliver tidssvarende og tilfredsstiller en moderne virksomheds behov. Wihlborgs ejer i forvejen nabobygningen på 15.000 kvadratmeter.

”Vores ønske var at have et stort areal til rådighed, som indeholder fleksible og multifunktionelle lejemål. Behovene er anderledes i dag, end da bygningerne blev opført. Udgangspunktet for os er altid at videreudvikle vores ejendomme,« forklarer Peter Nielsen, ejendomschef i Wihlborgs.