Ny investor? Kom godt i gang med denne mini-guide

Faldende aktiekurser og negative renter på indlån har været med til at stimulere interessen for ejendomsinvesteringer. Derfor er der lige nu mange nyere ejendomsinvestorer i markedet. Hvis du er en af dem, så læs med her og få værdifuld viden om strategi, muligheder og faldgruber.

Der findes flere forskellige investeringsmuligheder, hvis du gerne vil investere i fast ejendom. Men skal du vælge detailforretning, industriejendom, kontorbyggeri, bolig kombineret med erhverv eller 100 % bolig? ”Der er ingen tvivl,” lyder det fra Michael Stilling, der rådgiver både erfarne investorer og nye på markedet.

”Ifølge vores nylige undersøgelse af danske ejendomsinvestorers forventninger går 79 % efter boligudlejningsejendomme lige nu. Jo flere lejemål, jo mindre risiko for tomgang. Det opfylder en boligejendom, hvorimod en erhvervsejendom med få lejemål, alt andet lige, gør dig mere sårbar. Derfor vil jeg helt klart anbefale boligejendomme til alle, der overvejer sin første eller anden investering.”

Guldgrube eller faldgrube?

”Investering i boligudlejningsejendomme er attraktivt, men du skal altid forholde dig kritisk og realistisk til mulighederne. Først og fremmest skal du lægge en strategi,” lyder rådet fra Michael Stilling, der foreslår, at du stiller dig selv disse spørgsmål: Vil jeg købe for at istandsætte med henblik på hurtigt videresalg/exit? Eller med henblik på løbende optimering over en længere tidshorisont? Har jeg kapital til at investere i nyt/nyere byggeri? Vil jeg bo der selv og måske også leje ud til børn, venner og bekendte?

”Som mæglere kan vi give dig overblik og indsigt i en konkret ejendoms muligheder, men vi anbefaler også at få rådgivning fra andre sider. En advokat kan hjælpe med at identificere faldgruber som eksempelvis, hvorvidt du overtager en ejendom med ulovlige lejekontrakter, og dernæst skal du rådføre dig med bank og revisor om finansiering og budget. For at opnå en forrentning af din egenkapital skal der være en fornuftig margin mellem indtægter på den ene side og finansierings- plus driftsomkostninger på den anden” understreger Michael Stilling.

Tjek på afkastkrav og efterspørgsel?

”Afkastkrav er et nøgletal, du skal kende. Det er et udtryk for dit ”krav” om afkast i forhold til den risiko, du tager. Afkastkravet stiger i takt med risikoen, fx hvis ejendommen ligger i et udkantsområde uden nævneværdig vækst eller er i så utidssvarende stand, at den ikke er attraktiv at leje sig ind i,” forklarer Michael Stilling, der pointerer, at det også er vigtigt at vide, hvad lejerne efterspørger. Hans tip er at tjekke boligportal.dk, der giver et godt overblik over efterspørgslen i det område, hvor du overvejer at købe en boligudlejningsejendom.