Virksomheder sikrer sig plads til vækst

Med opsvinget er der blevet længere mellem ledige kontorer, og derfor begynder flere virksomheder at købe eller leje lokaler, som er større end det, de har brug for her og nu.

”Vi ser oftere og oftere, at virksomheder indgår kontrakter om kontorlokaler, som faktisk er større end det behov, de har på kort sigt. For nogle, især større virksomheder og IT-firmaer, handler det om, at de har vækstplaner, så de gerne vil være fremtidssikrede og undgå endnu en flytning om et par år. For andre handler det om, at det er blevet sværere at finde lokaler på grund af opsvinget.”

Sådan beskriver Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg, en ny tendens for kontorlokaler.

Virksomheder tør satse

EDC Erhvervs forventningsanalyse viser, at hver tredje virksomhed forventer at flytte i overskuelig fremtid. Årsagen er især øget pladsbehov og i nogle tilfælde et ønske om at få lokaler med en profil eller beliggenhed, som passer bedre til virksomheden.

Nu tager stadigt flere virksomheder så et ekstra spring fra ikke bare at søge nye nye og lidt større lokaler, men til at lede efter større lokaler, end de har brug for. Baggrunden er bl.a., at stigende beskæftigelse og stærkere økonomisk vækst på tre år har sænket andelen af ledige kontorlokaler fra ti til blot syv procent – den laveste andel i næsten ni år. Tendensen forstærkes i København, Aalborg, Aarhus og andre større byer, fordi en del ældre kontorlokaler bliver taget ud af markedet for at blive omdannet til boliger.

”Med opsvinget tør virksomhederne satse mere, og de er måske også nogle gange nødt til det, fordi udbuddet af lokaler ikke er helt så stort længere. Flere virksomheder tør tænke mere langsigtet, og så har de enten ret god plads det første stykke tid eller vælger måske at fremleje en del af lokalerne. Her kan vi ofte være behjælpelige, fx ved at trække på vores Køber-/Lejerkartotek,” forklarer Martin Brasholt Mikkelsen, der indgår i det landsdækkende kontorteam hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Virksomheder vokser hurtigt

Et eksempel på, hvor hurtigt nogle virksomheder vokser, er satellitproducenten GomSpace, der i foråret skrev under på at overtage cirka 5.500 nyrenoverede kvadratmeter samt kælder på Langagervej ved Aalborg Universitet. Virksomhedens umiddelbare behov var kun på 50-75 procent af arealet, og planen var at fremleje en del af lokalerne med hjælp fra EDC Erhverv Poul Erik Bech. Men da indflytningen nærmede sig, havde GomSpace allerede øget sin bemanding.

”Vi er vokset kraftigt. Da vi indgik aftalen, var vi omkring 85 i Aalborg, og da vi rykkede ind i løbet af sommeren, var vi 125. Der er plads til 300 mand i de nye lokaler, så her forventer vi at kunne være i en årrække. Det er vigtigt for os, for da vi gik på børsen og hentede ny kapital, skete det som led i vores vækstplaner,” fortæller adm. direktør Niels Buus fra GomSpace.

Advokater fik mere plads – og lejer en etage ud

En af de virksomheder, der har set fremtiden i møde og sikret den fornødne plads til vækst, er Advokatkompagniet i Aarhus. Advokatkompagniet overtog et stort lejemål i et drømmehus tæt på centrum i Aarhus, og har videreudlejet en af etagerne. Det sikrer vækstmuligheder og holder udgifterne nede.

”Før sad vi som sild i en tønde og skulle bruge godt 1.000 kvadratmeter, men endte med at overtage over 1.800 kvadratmeter. Vi bor nu i en ejendom, som har karisma og er rar at være i – tæt på Aarhus midtby og klos op ad en af stationerne på den nye letbane,” fortæller partner Thomas Bøgild-Jakobsen fra Advokatkompagniet.

Det samlede lejemål på 1.866 kvadratmeter blev formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, som efterfølgende også hjalp advokaterne med at få afsat noget af den plads, som var i overskud ved indflytningen.

”Vi har gennem EDC Erhverv videreudlejet en hel etage på lidt over 400 kvadratmeter til nogle erhvervspsykologer. Det holder vores udgifter nede, indtil vi selv skal bruge pladsen,” siger Thomas Bøgild-Jakobsen. Dermed er Advokatkompagniet blevet fremlejer.

”For os er det en fremtidssikring, som giver os fleksibilitet. Vi er omkring 35 ansatte og partnere og kan være 50, hvis eller når vi overtager den sidste etage.”

Kræver den rigtige fremlejetager

”For mange kan det være en god, fremtidssikret løsning at tage nogle ekstra store lokaler. Ofte kan man som lejer få de ekstra kvadratmeter lidt billigere, og man undgår at flytte igen efter kort tid. Desuden kan vi hjælpe med at finde en fremlejetager, herunder hjælpe med lejekontrakten og andet papirarbejde. For en del virksomheder er faktisk interesserede i midlertidige eller kortere lejemål. Fx IT-firmaer eller reklamebureauer, der er ude over den første startfase. Flere gange har vi også hjulpet store virksomheder, som havde brug for ekstra lokaler til tidsbegrænsede projekter,” siger Martin Brasholt Mikkelsen fra EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.