7 gange flere boliger til salg på Læsø end i Albertslund

På Læsø midt i Kattegat er 77 ud af øens 700 helårsboliger aktuelt til salg. I Albertslund syd for København er der kun 61 boliger til salg. Det er til gengæld ud af mere end 4.000 helårs ejerboliger i kommunen, så reelt er der mere end syv gange så mange boliger til salg på Læsø som i Albertslund.

I det hele taget er det kommuner i provinsen, der dominerer listen over flest ejendomme til salg, mens der er længst mellem Til salg-skiltene i kommuner i hovedstadsområdet. Eneste undtagelse er København – men det er der en god forklaring på.

"Der er relativt set flest boliger til salg i kommuner med lange salgstider," siger EDC kommunikationschef Jan Nordmann. "Specielt på ikke-brofaste øer hvor man kun kan komme til og fra med færge, ser vi længere salgstider og dermed en højere andel af boliger til salg." På top 10-listen over kommuner med flest boliger til salg finder vi da også ø-kommunerne Læsø, Ærø og Samsø.

Også landets største kommune, København, befinder sig på top 10-listen over kommuner med flest boliger på ejendomsmæglernes hylder. Her er hver 21. bolig aktuelt til salg. Forklaringen er dog ikke at det københavnske boligmarked ligner de små ø-kommuners, men derimod at hovedstadens boligmasse består af boliger, der handles oftere end gennemsnittet:

"I København består boligmassen overvejende af lejligheder, som har en væsentligt kortere gennemsnitlig ejertid end villaer," siger Jan Nordmann. "Lejlighederne bebos ofte af studerende og unge familier, der hurtigt skal videre til en større bolig, og derfor kommer den korte ejertid til at slå igennem i tallene for hvor mange boliger der er til salg."

I gennemsnit bor danskerne 17-20 år i en villa før den sælges, mens den gennemsnitlige ejertid i en ejerlejlighed er ca. 7 år.

I Danmark er der lige nu knap 44.000 villaer, rækkehuse og ejerlejligheder til salg, hvilket i gennemsnit svarer til en ud af 30 ejerboliger.

Top 10: Her er der færrest boliger til salg: 
Top 10: Her er der flest boliger til salg: 

Kilde: Danmarks Statistik og EDC, maj 2018

Læs også:
Sådan sælger du
Sådan køber du