Der skal to underskrifter til, før boligen er solgt

    Mere end hver anden dansker på boligjagt oplever, at den bolig, de er interesseret i at købe, bliver solgt for næsen af dem.

    I Region Sjælland er det endda næsten to ud af tre, idet hele 64 pct. af køberne i deres aktuelle boligsøgning har stået i den situation, mens det ”kun” gælder 53 pct. i Region Midtjylland. Det viser en ny undersøgelse blandt mere end 1100 boligkøbere i EDC’s køberkartotek. Mange har endda været så tæt på handlens afslutning, at de har skrevet under på købsaftalen, men ender alligevel med at stå uden nøglerne til ønskeboligen.

    ”Det er et stort øjeblik, når man som køber skriver under på en købsaftale,” siger EDC’s kom­mu­ni­ka­tions­chef, Jan Nordmann. ”Det er som regel kulminationen på lang tids søgen og fremtidsplaner, og mange er allerede mentalt i gang med at flytte ind og indrette boligen. Og så er det en kæmpe skuffelse, når mægleren må vende tilbage og fortælle, at boligen er solgt til anden side.”

    Skuffelsen opstår, fordi mange boligkøbere ikke er opmærksomme på, at der skal to underskrifter til, før boligen er solgt. En købsaftale er blot et tilbud til sælgeren af ejendommen, så længe det kun er køber, der har skrevet under. Derfor er der på dette tidspunkt stadig risiko for, at der kommer en anden køber og giver et bedre tilbud. Det kunne f.eks. være en højere pris, men det kan også være en anden over­ta­gel­ses­da­to, der passer bedre med sælgers ønsker.

    Nogle købere har ligeledes den opfattelse, at det er ejen­doms­mæg­le­ren, der afgør, hvem der i sidste ende får boligen. Det er dog alene sælger, der afgør dette. Mægler er ifølge loven forpligtet til at forelægge alle relevante købstilbud for sælger, lige indtil sælger også selv har skrevet under.

    ”I det nuværende marked – og i særdeleshed i det rekordmarked, vi har oplevet under coronaen - oplever vi dagligt denne situation, fordi det så længe har været sælgers marked,” siger Jan Nordmann. ”Jeg forstår til fulde den skuffelse, man som køber sidder tilbage med, men sådan som systemet og reglerne er indrettet, kan det ikke rigtig være anderledes. Det bedste vi som ejen­doms­mæg­le­re kan gøre, er at oplyse vores købere om reglerne og vilkårene, når de skriver under på købsaftalen.”

    Nogle sælgere vælger også at lade boligen gå i budrunde. Her får alle interesserede købere mulighed for at aflevere deres bud i en lukket kuvert, som først åbnes på et givet tidspunkt. Herefter har sælger mulighed for at vælge, hvem de vil sælge til – eller slet ikke at acceptere nogle af buddene. Vælger man en budrunde, gælder der et særligt regelsæt, hvor ejen­doms­mæg­le­ren bl.a. skal dokumentere alle de indkomne bud.