Boligmarkedet 2016

Med godt 5 pct. flere solgte boliger i 2016 i forhold til 2015, blev det forgangne år det bedste for salg af boliger siden 2006.

Det viser de aktuelle salgstal fra landets største mæglerkæde, EDC. Derfor kan vi konstatere, at det fine salg i 2015 blev overgået i 2016, især trukket af vækst i regionerne øst for Storebælt.

Tabel 1

Set på de enkelte ejendomstyper er det især salget af sommerhuse, der har været i kraftig vækst i 2016, idet salget af disse er steget 17 pct.

Tabel 2

Flere årsager til fremgangen i sommerhussalget
”Der er flere årsager til, at det specielt er sommerhussalget der markerer sig med fremgang i 2016,” mener EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann: ”Sommerhusmarkedet reagerer langsommere end det øvrige boligmarked, og det gælder både op- og nedture. Derfor ser vi først normaliseringen på sommerhussalget nu. Desuden har man fra regeringens side gennemført en række initiativer for at hjælpe sommerhusmarkedet og flere lettelser forventes i 2017. Endelig har en række gode år for udlejning af sommerhuse gjort det mere attraktivt at købe et sommerhus, hvis man går med planer om at leje det ud en del af året. Dermed kan ejeren få dækket en stor del af omkostningerne ved at eje et sommerhus.”

Boligpriserne
Priserne er generelt fortsat med at stige i det meste af landet. Gennemsnitligt er priserne steget 4 pct. på villaer og 7 pct. på ejerlejligheder, mens sommerhusene holder samme priser som sidste år. Vi ser dog hen over efteråret en tendens til, at priserne ikke stiger mere i de dyreste områder i og omkring København, hvor de dog også nu er nær det højeste niveau nogensinde. I forhold til de seneste år er stigningen i boligpriserne i det storkøbenhavnske område dermed betydeligt mere beherskede.

Forventninger for 2017
EDC forventer en stabilisering af salget på det nuværende niveau, formentlig med små stigninger uden for de største byområder. I alt forventes en stigning i salget på 2 pct., således at der i 2017 vil blive handlet omkring 73.000 ejerboliger i Danmark.

Vi forventer fortsat stigende priser bortset fra i de dyreste områder, hvor en række års kraftige prisstigninger nu ser ud til at afløses af stabilitet på et højt niveau. Set som gennemsnit forventer EDC boligpriser, der stiger lidt mere end øvrige priser; dvs. omkring 3-4 pct.
Stigende priser vil især ses i områder omkring de største byer og i de større provinsbyer.

På landet, på ikke-brofaste øer og i områder hvor der er en negativ befolkningsudvikling, forventer vi et fortsat tungt marked med lange salgstider og ingen eller kun små prisstigninger.