Boligsalg i maj blandt de bedste måneder i mange år

Især sommerhussalget boomer efter forbedrede låneregler.

Med godt 7.500 underskrevne købsaftaler i maj 2017 indskrev denne måned sig på top 10-listen over de bedste salgsmåneder siden årtusindskiftet, og vi skal tilbage til maj 2006, for at finde en måned der var marginalt bedre. Der ses fremgang i salget for alle ejendomstyper, men det er især sommerhusene der skiller sig ud med en fremgang på 38 pct. i forhold til samme måned sidste år. Denne udvikling tilskrives i høj grad de forbedrede finansieringsmuligheder for sommerhuse, som blev indført i begyndelsen af maj.

De nye regler betyder, at op til 75 pct. af husets værdi kan belånes med de billige realkreditlån mod tidligere 60 pct. Dermed bliver det billigere at købe og eje et sommerhus. De nye regler er tilsyneladende blevet godt modtaget specielt i Regionerne Syddanmark og Midtjylland, hvor salget er henholdsvis 78 pct. og 80 pct. bedre i år end i maj 2016.

Priserne stiger også
Et stigende salg vil almindeligvis medføre stigende priser, og det ses også i dette tilfælde. Således er den gennemsnitlige kvadratmeterpris på solgte sommerhuse steget 4 pct. siden april. Da udbudspriserne i samme periode er steget mindre, er dette ensbetydende med, at der sælges relativt flere huse i dyrere områder.

"De nye låneregler medfører at boligkøberne får mulighed for at gå efter bedre og dyrere beliggenheder, end de ville have gjort tidligere," siger EDCs kommunikationschef Jan Nordmann. "Det skal ikke forstås sådan, at alle nu vil have sommerhus i Hornbæk eller Skagen, men nok snarere sådan, at man rykker et par hundrede meter nærmere havet, eller hvad der nu måtte være attraktiv beliggenhed i det område, hvor man hele tiden har ønsket sig et sommerhus."

Stigende villasalg
Også salget af villaer viste flotte stigninger i maj, med en gennemsnitlig udvikling på plus 18 pct. i forhold til samme måned sidste år. Her er det især Region Nordjylland, der markerer sig med en fremgang i salget på 32 pct.

Salget af ejerlejligheder steg 6 pct. i maj 2017 i sammenligning med maj 2016.

Alle tal fremgår af EDC Markedsoverblik for maj 2017.