Boligsalget 2017: Næstbedste år nogensinde

Nu er det de små byer, der rykker for alvor.

Året 2017 slutter som det næstbedste år for boligsalg nogensinde og kun overgået af 2005, der var det absolutte rekordår. I forhold til 2016 er salget i år steget 10 pct., men der er dog ganske interessante forskelle landet over. Det er nemlig især salget i de mindre kommuner og byer der stiger, mens Region Hovedstaden som helhed må notere et lille fald på 1 pct. i salget i 2017 i forhold til sidste år.

"Udviklingen er helt klassisk for boligmarkedet. Når markedet vender, sker det først i de store byer og nogle år senere følger resten af landet med," siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "De store byer med København i spidsen har været tilbage på et normalt niveau siden 2015, og nu er resten af landet så også ved at være der."

Denne almindelige udvikling forklarer, at hovedstadsområdet oplever et lille fald i 2017, idet sammenligningsåret 2016 også var ekstraordinært godt.

Størst fremgang i salget ses i Syd- og Sønderjylland, dog skarpt forfulgt af Sjælland og Lolland-Falster. Her ses henholdsvis 19 pct. og 17 pct. flere solgte boliger i år. Resten af Jylland følger efter med fremgange i salget omkring 14-15 pct.

"Tallene viser tydeligt, at det i 2017 var områderne uden for de største bykoncentrationer, der kan glæde sig over et stærkt boligmarked," siger Jan Nordmann. "I de samme områder har vi gennem året generelt set stigende priser, mens prisudviklingen i de store byer nu ser ud til at flade noget ud. Alt sammen er det tegn på, at vi har et sundt boligmarked i en god balance mellem udbud og efterspørgsel."

For 2018 forventer landets største mæglerkæde et salg på niveau med 2017, ligesom forventningen til priserne er, at de ikke kommer til at stige så meget mere: "Vi tror ikke så meget på stigende priser i København og Aarhus, men der kan stadig være lidt at hente i de mindre byer og på landet. For 2018 bliver overskriften således, at billigste ejendomme kommer til at indhente lidt af forskellen til de dyre boliger i landets to største byer," siger Jan Nordmann.