Boligsalget i 10’erne: Krise, eufori og normalisering

Det sidste år i 10’erne sluttede mere end pænt af på boligmarkedet. 2019 blev nemlig året med det bedste salg i tiåret og det næstbedste år i det hele taget, kun overgået af boligboblen i 2005, og dermed længe inden finanskrisen lukkede al luft ud af enhver boble.

Således blev 2019 det tredje år i træk, hvor boligsalget i hele landet er på et stabilt, højt niveau, men dog højest øst for Storebælt, hvor salget i 2019 ligger på knap 50 pct. over niveauet ved tiårets begyndelse. I resten af landet er fremgangen omkring 30 pct.

Ser man nærmere på tallene, fremgår det dog, at boligsalget ramte bunden i 2011, hvor mindre end 50.000 boliger fandt en ny ejer ifølge Danmarks Statistik. Herfra er det gået fremad hvert eneste år, bortset fra 2018, hvor især et fald i salget af ejerlejligheder i Hovedstadsområdet trak det samlede salgstal en smule ned.

"Skal man beskrive boligmarkedet i 10’erne med få ord, bliver det noget i retning af ”fra krise via eufori til normalisering,”" siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "Da vi gik ind i 10’erne, var det stadig med et solidt aftryk af finanskrise og manglende lyst og tro på fremtiden blandt køberne. Det vendte både pludseligt og mærkbart i februar 2015, hvor vi nærmest fra den ene dag til den næste i EDC hævede salget med 45-50 pct. målt i forhold til de samme måneder året før. Euforien over de håndfaste beviser på krisens afslutning gik over i en normalisering i de sidste år af årtiet – men vel at mærke en normalisering på højt niveau."

I hele tiåret har Region Hovedstaden været lokomotiv for udviklingen med fremgang i salget siden 2011. I 2014 breder samme udvikling sig til Region Sjælland, og fra 2015 kommer resten af landet med. "Det er helt typisk, at enhver ændring i boligmarkedet sker først og kraftigst på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Vi blev derfor lidt bekymrede, da vi i 2018 så faldende salg og priser på netop denne del af markedet og frygtede, at det var et varsel om en ny nedtur for boligejerne. Det netop afsluttede år viser dog, at der formodentlig snarere var tale om en stabilisering, hvor usikkerhed om fremtidig boligbeskatning og historisk høje priser tilsammen gav et dyk til især lejlighederne i de absolut dyreste områder," siger Jan Nordmann.

I hele tiåret blev der solgt omkring 650.000 private ejerboliger i almindelige frie handler. Cirka hver tredje bolighandel skete i Region Hovedstaden, der dermed er det største marked. Herefter kommer Region Midtjylland med lidt mere end hver femte handel. Mindst er Region Nordjylland, der udgør godt 10 pct. af det samlede boligmarked.

Kilde: EDC, januar 2020, baseret på tal fra Danmarks Statistik. Tal for 4. kvartal 2019 er estimeret på baggrund af EDC’s salg i hele 2019.

Se alle nyheder fra EDC