Juni overgår majs rekordsalg

Maj 2020 blev trods coronakrise og generel usikkerhed i verden den bedste måned for boligsalg nogensinde. Rekorden holdt dog ikke længe. Allerede i den netop overståede juni viste salget nye højder, og juni 2020 kan nu skrive sig ind i historiebøgerne som den måned, hvor flest boliger fik ny ejer.

Hos landets største mæglerkæde, EDC, er salget i juni opgjort til at være hele 55 pct. bedre end samme måned sidste år. I forhold til maj 2020 og den seneste rekord, var juni 10 pct. bedre.

Det er ikke kun sommerhussalg, der ligger bag de mange handler. For alle boligtyper ses tocifrede fremgange i salget og for sommerhuse og grunde endda trecifrede. Salget af sommerhuse er i juni 2020 147 pct. bedre end i juni sidste år, mens grundsalget tegner sig for en fremgang på 133 pct. Hos EDC har man desuden solgt 31 pct. flere villaer og 48 pct. flere ejerlejligheder i juni.

"Når boligsalget fortsat buldrer afsted i juni viser det, at maj måneds rekord ikke var en enlig svale eller bare et udtryk for, at vi skulle opveje den nedgang i salget, der var en konsekvens af coronaens første uger i marts. Den nedgang er nemlig indhentet for længst," siger EDC's kommunikationschef Jan Nordmann. "Med rekordsalg i maj og nu overgået i juni, må vi til at grave dybere for at forstå danskernes lyst til at købe bolig, trods coronakrisen."

Appetitten på sommerhuse kan forklares med manglende muligheder for at rejse ud i verden og en stigende bevidsthed om de mange kvaliteter ved sommerhusferie i Danmark. Samtidig har man fra Folketingets side gennem flere år gennemført lovgivning, der stimulerer sommerhussalget med bl.a. forhøjet grænse for realkreditbelåning, forkortet karensperiode for pensionister, der vil bo i sommerhuset hele året og forhøjet fradrag for indtægter ved udlejning.

"Det bliver straks lidt sværere at forklare, hvorfor salget af andre boligtyper er på rekordkurs netop nu," mener Jan Nordmann. "Ganske vist er renten fortsat helt i bund, ligesom forbrugertilliden er stigende i både maj og juni, efter et dyk i april, men jeg tror ikke vi kan finde en eneste aktør på boligmarkedet, der havde forudset denne udvikling efter coronakrisens anslag. Mit bedste bud er, at krisen og usikkerhed i verden generelt får os til at fokusere på det nære og det trygge, hvilket i særlig grad indbefatter vores bolig som en ramme om livet. Hertil kommer, at danskerne i begrænset omfang er blevet ramt på pengepungen, ligesom de fleste har bevaret deres arbejde."

Med mere end hver femte solgte bolig i Danmark kan EDC's tal anses for at være retvisende for hele markedet.

 

Se flere nyheder fra EDC