Fire ud af ti boliger lynsælges

Næsten fire ud af ti boliger finder en køber på mindre end 2 måneder. I forhold til situationen i 2013 er der tale om en stigning på 5 procentpoint, fra 34 pct. til 39 pct.

Det virkelig interessante i opgørelsen, som er lavet af EDC, er listen over kommuner, der tegner sig for de største stigninger i andelen af lynsalg siden 2013. På top 10-listen over kommuner med størst fremgang, er halvdelen af kommunerne nemlig hjemmehørende i Region Sjælland. Det er kommunerne Odsherred, Ringsted, Sorø, Kalundborg og Faxe. Eksempelvis er andelen af lynsolgte boliger i Odsherred steget fra 14 pct. i 2013 til 50 pct. i dag.

Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, at top 10-listen over størst absolut andel af lynsalg udgøres for de ottes vedkommende af kommuner beliggende i Københavns sydvestlige forstæder eller i bydel København. De to øvrige kommuner på denne top 10 er Favrskov og Odsherred.

Konklusionen på opgørelsen er dermed, at flest boliger lynsælges i København og på Vestegnen, men udviklingen over de seneste 5 år er især sket i kommunerne i Region Sjælland, som dækker alt andet end København og Nordsjælland.

"Tallene viser, at der stadig er mest tryk på boligmarkedet omkring København, og især i de hovedstadsforstæder, hvor priserne ikke er allerhøjst," siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "Til gengæld er udviklingen over de seneste 5 år mest markant i fremadgående retning især på Sjælland og i øvrigt i en lang række kommuner over hele landet."

"Jeg hæfter mig især ved udviklingen i en kommune som Odsherred, hvor det for 5 år siden kun var hver syvende boligsælger, der fik solgt på mindre end 2 måneder. I dag er det hver anden. Det er i den grad et forandret boligmarked."

Kigger man i bunden af listen, hvor andelen af lynsalg er faldet eller er uændret, finder man en række af de dyreste hovedstadskommuner: "Uden at billedet er helt entydigt, er det alligevel påfaldende så mange af de kommuner, hvor boligerne er dyrest, der befinder sig i den nederste del af listen.  Det gælder bl.a. Allerød, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Frederiksberg. Opgørelsen over andel af lynsalg er dermed et klart signal til boligmarkedet om, at priserne i de dyreste områder har nået toppen, og at der ikke er plads til yderligere prisstigninger," siger Jan Nordmann. "Modsat er der meget der tyder på, at de lidt billigere kommuner omkring de store byer fortsat kan vente en positiv udvikling."

EDC oplyser, at en gennemsnitlig salgstid omkring 120-140 dage indikerer et balanceret marked, hvor udbud matcher efterspørgsel, og hvor flertallet af boligsælgere kan regne med at få solgt indenfor en rimelig tidshorisont.

Top 10: Her er stigningen i lynsalg størst

 

Top 10: Her er der flest lynsalg