Forhøjet bundfradrag betyder skattefri feriehusudlejning i højsæsonen

Et flertal i Folketinget har netop besluttet en kraftig forhøjelse af skattefradraget i indtægter ved udlejning af sommerhuset for husejere, der lejer ud gennem bureau. Bundfradraget i den såkaldte 40 pct.-regel forhøjes fra 21.900 kr. til 40.000 kr. med virkning allerede fra 2018.

Det er naturligvis gode nyheder for sommerhusejere, der lejer huset ud, men også for de små samfund i sommerhusområderne. Det forhøjede fradrag forventes nemlig at føre til at flere sommerhuse lejes ud, hvilket betyder flere turister og større omsætning i hele lokalsamfundet.

Hos Feriepartner Danmark, som står for udlejningen af mere end 6.000 feriehuse, glæder direktør Flemming Toft Andersen sig over det forhøjede fradrag: "Med så stort et løft i fradraget betyder det reelt, at de fleste kan udleje huset hele højsæsonen uden at skulle betale skat. Derfor forventer jeg helt klart, at vi nu møder flere husejere, der overvejer udlejning. Vi har allerede fået en del henvendelser, efter at det blev kendt, at man på Christiansborg havde planer om at ændre reglerne."

Udlejning af feriehuse beskattes med et fast bundfradrag, som altså nu reguleres til 40.000 kr. Herefter kan der fradrages yderligere 40 pct. af resten, og af det tilbageværende betales der kapitalindkomstskat. Det betyder, at man med en årlig lejeindtægt på eksempelvis 50.000 kr. kun skal betale ca. 2.000 kr. i skat.

Beregninger fra Feriehusudlejernes Brancheforening viser, at ét hus til udlejning genererer en øget omsætning på 300.000 kr. om året i lokalsamfundet i form af indkøb, besøg på museer, restauranter og i forlystelsesparker mv. Hertil kommer afledte effekter i form af flere i beskæftigelse netop i de dele af landet, hvor der ellers ikke er så mange jobmæssige alternativer.

"Det er vigtigt, at vi får flere huse på markedet," siger Flemming Toft Andersen: "I Danmark lejer vi i snit et sommerhus ud i 15 uger om året, hvilket er meget i forhold til andre europæiske lande, men vi kunne sagtens leje flere uger ud, hvis vi blot havde flere huse på hylderne. Vores sæson er nemlig ikke så lang som sydpå, og derfor er det afgørende, at man med et højere bundfradrag øger kapaciteten i sommermånederne, hvor vi ellers ofte må melde alt udsolgt."

Beregn skatten med de nye satser