Sådan bliver boligmarkedet 2020

Det kommende år tegner godt for sælgere af sommerhuse. Hos Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC, er forventningen nemlig, at vi kommer til at se både stigende priser og stigende salg af sommerhuse i 2020.

Kun i hovedstadsområdet forventer EDC en flad udvikling, mens resten af landet kan se frem til stigninger i salg og priser på sommerhuse omkring 3-5 pct.

For villamarkedet ser det også lyst ud for sælgerne i Region Syddanmark, hvor EDC tror på prisstigninger omkring 5 pct. I resten af landet er forventningen, at priserne vil udvikle sig på niveau med den generelle prisudvikling og inflation, dvs. omkring 1-2 pct. og måske lidt mere i Region Sjælland.

Ejerlejligheds-ejere og købere kan se frem til det mest brogede billede, med faldende priser i regionerne Nordjylland, Midtjylland og Hovedstaden, mens EDC for Region Syddanmarks vedkommende tror på stigende priser også på ejerlejligheder i 2020.

"Når man giver sig til at spå om udviklingen på boligmarkedet, løber man naturligvis en risiko for at tage fejl," erkender EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "Vi føler os dog ret sikre på, at sommerhusmarkedet kommer til at fortsætte de gode takter fra 2019 med stigninger i både salg og priser. Lige sådan kan vi se et potentiale i prisudviklingen for alle ejendomstyper i Region Syddanmark, der længe har haltet lidt efter resten af landet. Men det ser ud til at rette sig nu."

Sommerhusferie er på mode
Der er flere årsager til, at specielt sommerhusene forventes at fortsætte med stigninger i både salg og priser: Sommerhusene er begunstiget af ændringer i lovgivningen, senest med et kraftigt forhøjet bundfradrag for udlejning. Tidligere har man fra lovgivernes side hjulpet sommerhusene med ændrede regler for finansiering og lettere adgang til at bruge sommerhuset som helårsbolig for pensionister.

"I tillæg til initiativerne fra Christiansborg oplever vi en øget interesse for at holde sommerferie i Danmark. Nogle sommerhuskøbere begrunder det med tryghed, mens andre vælger at blive hjemme af klimahensyn. Desuden tænker en del sommerhuskøbere også på sommerhuset som en investering, i en tid hvor aktiemarkedet er højst uforudsigeligt," siger Jan Nordmann.

Syddanmark kommer fra baghjul
Siden afslutningen på finanskrisen har boligpriser og –salg rettet sig over hele landet. Men Region Syddanmark har hele tiden haltet lidt bagefter med de mindste stigninger i salget og priserne.

"I 2019 konstaterer vi dog i EDC rekordsalg på både Fyn og i Syd- og Sønderjylland. Salget overgår endda 2005, som ellers er det historisk bedste år for boligsalg. På den baggrund forventer vi, at priserne kommer til at stige mest i Region Syddanmark i 2020, idet stigende salg altid presser priserne opad," siger Jan Nordmann.

Se alle nyheder fra EDC