Sommerens boligsalg rykker for alvor i provinsen

Med hele 32 pct. flere solgte boliger i Syd- og Sønderjylland i sommermånederne 2017 i forhold til samme periode sidste år har de gode tider på boligmarkedet for alvor bredt sig fra de største byområder og til hele landet.

De næststørste fremgange ses i Øst- og Nordjylland med henholdsvis 18 og 17 pct. flere solgte boliger. Derimod er salget i hovedstadsområdet gået en smule tilbage, nemlig 2 pct., men det er dog vigtigt at huske, at salget omkring København har været særdeles godt længe, og at tilbagegangen derfor sker fra et højt niveau.

Samlet set var boligsalget 10 pct. bedre i sommermånederne i år i forhold til sidste år. Det viser helt aktuelle salgstal fra Danmarks største mæglerkæde, EDC.

"Med den markante fremgang i den sydlige del af Jylland, som er den del af landet, der har hængt mest i bremsen, er der for alvor gang i boligmarkedet i hele landet," siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef i EDC. "Det er værd at hæfte sig ved, at fremgangen ses for alle boligtyper, og det er således ikke ”bare” et stigende salg af fritidshuse, der ligger bag den positive udvikling."

I Hovedstadsområdet og Nordsjælland er salget stagnerende, men dog på et meget højt niveau, hvor det har været nærliggende at frygte en ny boligboble: "Jeg ser stagnationen i salget i hovedstaden som et tegn på, at priserne, især tæt på København, ikke kan bære yderligere stigninger. Markedet reagerer derfor med en opbremsning, hvilket vil få prisernes himmelflugt til at ebbe ud. Det er en sund udvikling, for ingen har interesse i en ny boligboble," siger Jan Nordmann.

Som et kuriosum viser EDC’s salgstal, at man allerede her ved udgangen af sommeren 2017 har solgt flere boliger, end man gjorde hele året i årene 2008 – 2013, dvs. årene hvor finanskrisen havde godt fat i boligmarkedet. Fortsætter tendensen resten af året, bliver 2017 det bedste år for boligsalg siden ”all time high” i 2005.

Boligsalget i juni, juli og august 2017 i forhold til samme måneder 2016: