Sommerhuse til salg kan lejes ud - hvis udlejningsbureauerne altså vil

Der er udbredt enighed om, at det er gavnligt for alle og ikke mindst for samfundene omkring sommerhusområderne, at så mange huse som muligt lejes ud til turister. Det er blandt andet derfor regeringen barsler med en forhøjelse af bundfradraget for udlejning, således at flere ønsker at udleje huset, når ejer ikke selv bruger det. Nu peger mæglerkæden EDC på, at der ligger et stort potentiale i de huse som aktuelt er på mæglernes salgslister, idet disse typisk ikke lejes ud.

Årsagen er, at de fleste udlejningsaftaler mellem sommerhusejeren og udlejningsbureauet er unødvendigt rigide og pålægger den nye køber af sommerhuset at overtage udlejningsaftalen uændret. Da mange købere ikke ønsker dette, er sælger tvunget til at opsige aftalen og vente med at sætte til salg, til den sidste lejer har forladt huset og til aftalen i øvrigt er udløbet. Der er aktuelt godt 11.000 sommerhuse til salg og det skønnes at ca. halvdelen af disse er udlejningsegnede.

"Beregninger viser, at hvert udlejet hus i gennemsnit bidrager med 300.000 kr. i omsætning i lokalsamfundet om året. Hvis vi bare lidt forsigtigt sætter potentialet blandt huse til salg til 3.000 huse mere til udlejning, er det ensbetydende med næsten 1 mia. kr. i ekstra omsætning i dansk turisme," fortæller EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "Blokeringen er bare, at de fleste har en udlejningskontrakt, der reelt forhindrer ejeren i at sætte huset til salg uden at opsige udlejningsaftalen, men det er der ingen rigtig gode begrundelser for."

En typisk udlejningsaftale indeholder en passus om at ejer i tilfælde af salg er forpligtet til at lade det være en del af handlen, at køber indtræder i udlejningsaftalen uden ændringer. Vil køber ikke dette og gennemføres handlen alligevel, hænger sælger ifølge standardaftalen på et krav om erstatning til både bureau og lejer, ligesom bureauet beregner sig op til 2.000 kr. pr. ombookede lejer. Det er ikke usædvanligt med en ekstraregning til den tidligere ejer af huset på 30.000 kr.

"Det er for mig at se et urimeligt vilkår, specielt i lyset af at aftalerne typisk kun kan opsiges til d. 1. juni og med virkning fra den efterfølgende sæson. Det betyder, at der kan gå mere end 1,5 år før et hus er fri af aftalen og en ny ejer kan disponere frit over sit hus."

"Vi ser heldigvis også aftaler med en mere fleksibel overtagelse, hvor en ny ejer kun skal respektere de allerede indgåede bookinger, men hvor der ikke er krav om at sælger overtager udlejningsaftalen. Samtidig kan sælger komme ud af aftalen med udlejningsbureauet uden krav om erstatning. Vi anbefaler altid en sommerhusejer med ønsker om udlejning at gå efter denne mere fleksible udlejningsaftale," siger Jan Nordmann.

Hos udlejningsbureauet Feriepartner Danmark, som er en del af EDC-kæden, er den fleksible udlejningsaftale allerede indført som standard.