Ti danske kommuner forbeholdt millionærer

Kun tre kommuner i hovedstadsområdet har huse for gennemsnitsfamilien

En ny analyse fra Danmarks største mæglerkæde viser, at huspriserne i 10 kommuner nu har nået et niveau, hvor man som boligkøber uden opsparing udover udbetalingen skal tjene mere end 1 mio. kroner om året, hvis man vil købe et ganske almindeligt parcelhus.

Er drømmen at købe et hus i Gentofte eller på Frederiksberg, skal der endda hentes mere end 1,6 mio. kr. hjem om året, for at drømmen bliver til mere end bare en drøm. Er dette ikke inden for rækkevidde, kan man vende blikket mod Lolland eller Lemvig Kommuner, hvor det gennemsnitlige parcelhus kan købes med en årlig hustandsindkomst på bare 200.000 kr. Forudsætningen er dog, at boligkøberen ikke har anden gæld og i øvrigt stabile økonomiske forhold.

EDC’s analyse er baseret på et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. Forudsætningen for beregningen er i øvrigt, at huset købes af en familie med 2 børn. Familien har sparet op til udbetalingen, men har derudover ingen opsparing eller gæld.

Hovedstaden dominerer

Toppen af listen er ikke overraskende domineret af kommunerne i hovedstadsområdet. Alle de 10 kommuner der kræver en bruttoindkomst over 1 mio. er beliggende i Region Hovedstaden. Første kommune udenfor hovedstadsområdet er Århus på en 25. plads. I Århus skal familien tjene ca. 780.000 kr. om året for at købe det almindelige parcelhus.

EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann siger om analysen: "De seneste års stigende priser på boliger især i hovedstadsområdet stiller stigende krav til køberens økonomi, ikke mindst til førstegangskøberens formåen. Det har derfor været en rigtig god idé at starte tidligt med en mindre og billigere bolig for på denne måde at skabe en opsparing til det næste boligkøb."

Svært i hovedstadsområdet for gennemsnitsindkomster

Ifølge Danmarks Statistik udgør en dansk lønmodtager-families gennemsnitsindkomst godt 670.000 kr. årligt. Det betyder, at prisen på den gennemsnitlige villa ligger indenfor det mulige i 68 af landets kommuner. I hovedstadsområdet er der dog kun tre kommuner med huspriser for gennemsnitsindkomsterne, nemlig Køge, Gribskov og Halsnæs Kommuner.

"Her hjælper det gevaldigt på situationen, at mange mennesker har en opsparing med sig, oftest i form af et overskud fra salg af en tidligere bolig," siger Jan Nordmann.

Har man således en opsparing på eksempelvis 500.000 kr. oven i sin gennemsnitsindkomst på 670.000 kr., bringer det yderligere 10 kommuner i hovedstadsområdet indenfor rækkevidde.