Villaer skal have fire værelser

Hvis man ser på, hvor længe det tager at sælge en villa, må konklusionen være, at villaer med 4 værelser inkl. stuen er den mest eftertragtede vare. I hvert fald er det i det meste af landet denne størrelse villa, der sælges hurtigst.

Store villaer med mange værelser tager det derimod noget længere tid at finde en køber til. I gennemsnit tager det nemlig ca. 2½ måned længere at sælge en villa med syv værelser i forhold til villaen med fire værelser.

Billedet er nogenlunde entydigt i hele landet bortset fra i Region Syddanmark og til dels i hovedstaden. Begge steder er det nemlig den lille villa med tre værelser, der sælges hurtigst: I det sydjyske er forskellen 20 dage hurtigere i forhold til villaen med fire værelser, mens salgstiden er stort set ens i hovedstadsregionen.

"Villaer med tre eller fire værelser er det, de fleste opfatter som den gode familievilla, med plads til far, mor, et par børn og måske et ekstra rum til kontor eller en efternøler," siger Jan Nordmann, som er kommunikationschef hos landets største mæglerkæde, EDC. "Det er med andre ord kernefamiliens foretrukne valg og af samme årsag også den mest udbredte størrelse hus."

Nye familietyper går efter huse med flere værelser
Ejendomsmæglerne møder dog i stigende grad familier med behov for flere værelser end kernefamilien.

"Det er ikke så usædvanligt at møde familier på jagt efter en bolig med seks eller syv værelser. Her taler vi både om sammenbragte familier, hvor begge ægtefæller har børn med fra tidligere forhold, og om familier der ønsker at leve flere generationer under samme tag, hvor der altså også skal være plads til et hold bedsteforældre," siger Jan Nordmann.

Salgstiden for små og mellemstore villaer er markant lavere i Region Hovedstaden end i det øvrige Danmark, mens den for de største huse ligner resten af landet. "Når vi i hovedstadsområdet møder de helt store villaer, er disse ofte beliggende i de absolut dyreste områder. I dette liebhaversegment er der længere mellem køberne og dermed også længere salgstider," siger Jan Nordmann.

Gennemsnitlig salgstid for villaer i dage