Villasalget på samme højde som i rekordår – men udbuddet er 2,5 gange større

Salget af villaer nåede i 2019 samme antal som i 2005, der var det bedste år nogensinde for boligsalg i Danmark. Godt 42.000 villaer skiftede ejer i 2019 iflg. tal fra Boligmarkedsstatistikken, hvor 4. kvartal dog indtil videre er estimeret. Det er præcis samme niveau som i 2005. Alligevel er boligmarkedet i 2019 væsentligt anderledes end for 15 siden.

Der er nemlig mange flere villaer til salg i dag, hvor udbuddet lige knap rammer 35.000 villaer mod bare 14.000 villaer med til salg-skilt i forhaven i 2005. Det forklarer, hvorfor boligsælgere nogen steder i landet fortsat oplever lange salgstider, på trods af at ejendomsmæglerne melder om forrygende salg.

"På mange måder er der tale om et mere sundt og balanceret boligmarked i dag," siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann. "Det var en helt usædvanlig situation vi havde for 15 år siden, med alt for få ejendomme at sælge, og dem vi havde, blev revet af hylderne. Det førte til voldsomme prisstigninger særligt i de store byer. I årene umiddelbart efter rekordåret satte mange flere deres bolig til salg i håb om at kunne sælge netop på toppen. Men toppen var da allerede passeret, og i årene op til finanskrisen havde vi en yderst giftig cocktail af voldsomt stigende udbud og faldende salg."

Siden 2016 har villamarkedet været i bedre balance med flere solgte ejendomme på et år, end der udbydes. "Når det samlede styksalg på et år er større end det aktuelle udbud på en given dag, er det udtryk for, at boligsælgerne kan forvente en gennemsnitlig salgstid på mindre end et år. Det kan umiddelbart stadig lyde af meget, men dækker også over, at vi nogen steder i landet har meget lange salgstider, mens vi andre steder opererer med gennemsnitlige salgstider omkring 3 måneder."

Generelt ses de længste salgstider på landet og på de mindre øer, mens boligsælgere i de store byer og disse byers opland kan glæde sig over det hurtigste salg.

En afgørende forskel på situationen i 2005 og i dag er, at der er strammet op på bankernes kreditpolitik, så der stilles større krav til købernes økonomiske råderum: "Før finanskrisen havde bankerne travlt med at kapre kunder ved at tilbyde rundhåndede lån til boligkøbere. Mange forkøbte sig på noget, de kun lige akkurat havde råd til, og i de store byer så vi en del spekulative handler, hvor købere investerede i flere boliger med henblik på hurtigt gensalg med fortjeneste. Det er der naturligvis intet galt i, men når det hele er finansieret med lånte penge, er der en betydelig risiko, hvis og når markedet vender. Det er alt sammen fortid nu, og vi anser derfor markedet nu for at være meget sundere og mere balanceret end for 15 år siden," siger Jan Nordmann.