Signalement af Lejre kommune
Lejre Kommune opstod ved kommunalreformen i 1007, og Bramsnæs, Hvalsø og Lejre kommuner blev lagt sammen. I dag er indbyggertallet i kommunen på 26.794. kommunen lægger tæt på vand og land, og centralt på Sjælland med gode tilkørselsforhold til København/Roskilde. Da kommunen er præget af naturskønne områder findes der mange helårshuse, villaer og rækkehus, samt fritidshuse. Kommunen har 24 daginstitutioner og 8 folkeskoler, så der er gode muligheder for at børnefamilierne kan finde en institution tæt på bopælen. Kommunen tilbyder også skolebusser i det daglige. Desuden går der tog fra kommunens to stationer indtil de større trafikale knudepunkter i området, som Roskilde.
Det vil Lejre gerne være kendt for
Kommunen strækker sig fra Isefjorden (Bramsnæs Vig og Tempelkrog) og Roskilde Fjord til det indre af Sjælland. Kattinge Vig og Lejre Vig afgrænser den fredede halvø Bognæs, som er et fuglebeskyttelsesområde.
Kommunen kendetegnes ved sine mange landområder, hvor der findes morænelandskaber og gravhøje, som kan opleves forskellige steder i kommunen. Derudover er kommunen også karakteriseret ved de mange vandområder, som er betydningsfulde for kommunen. Lejre er altså en kommune, hvor naturen kan opleves på nærmeste hånd uanset hvor man befinder sig. Disse landskaber og vandområder præger også kommunens våbenskjold.
Det vil Lejre gerne vise frem
Lejre kommune er især kendt for Sagnlandet Lejre, som er et udflugtsmål, hvor man kan opleve huse og miljøer fra stenalder, jernalder og vikingetid. Der er arbejdende værksteder og gamle husdyrracer. Sagnlandet Lejre er stiftet i 1964, og her bliver 10.000 års Danmarkshistorie bragt til live. På denne måde bliver der skabt ny viden om fortiden igennem forsøg, hvor alle kan være med. I Sagnlandet Lejre kan man f.eks. møde og få viden fra kyndige vikingekvinder, jernaldermænd, stenalderjægere og håndværkere. Der er også mulighed for at sejle i stammebåde, male mel og hugge brænde. Der er altså mange muligheder for at opleve Danmarks forhistorie og prøve det af på egen krop.
I kommunen kan man også opleve Ledreborg Slot, som er bygget i 1740-45 af Lensgreve Johan Ludvig Holstein-Ledreborg. Hovedbygningen på slottet indeholder en enestående samling af de oprindelige møbler og malerier, og Ledreborg Slot er i dag et af Danmarks fineste eksempler på det 18.århundrede bygnings- og landskabsarkitektur. Slottet drives traditionelt med landbrug og skovbrug, og der bor fortsat mange familiemedlemmer, så Ledreborg Slot fremgår ikke som et statisk museum, men som et hjem.