Branchens største er­hverv­se­jen­doms­må­ling: Investorer skruer forsigtigt op for optimismen

  • Forventninger
  • 2024
  • Investering

For et års tid siden dykkede troen på ejen­doms­mar­ke­det, hvilket har sæt en gevaldig dæmper på handlen med er­hverv­se­jen­dom­me. For niende gang har EDC Erhverv Poul Erik Bech gennemført en omfattende for­vent­nings­un­der­sø­gel­se og et lidt mere optimistisk syn har indfundet sig for 2024. Fx venter flere end sidste år at investere mere – med boligejendomme og logistik som mest eftertragtede segmenter. Men det springende punkt er usikkerheden om renten. 

Med flere end 1.600 svar er EDC Erhverv Poul Erik Bechs For­vent­nings­un­der­sø­gel­se den bredeste mar­keds­kort­læg­ning af er­hverv­se­jen­dom­me herhjemme, og de mange be­slut­nings­ta­ge­re blandt investorer, virksomheder og lejere skruer lidt op for tiltroen til ejen­doms­mar­ke­det. Målingen er gennemført for niende år i træk, og resultaterne blev torsdag den 30. november 2023 fremlagt på et udsolgt seminar i Industriens Hus i København med over 300 deltagere. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Poul Erik Bech, siger:

”Sidste år var svarene præget af krigsudbruddet i Ukraine og kraftige stigninger i rente, energipriser, byg­geom­kost­nin­ger og rekordhøj inflation. I år er for­vent­nin­ger­ne mere positive, om end de ikke er helt tilbage på niveauet de foregående år, og det sådan set meget rationelt.”

Fortsat meget kapital
Sidste år dykkede andelen, som enten vil fastholde eller øge in­ve­ste­rin­ger­ne i mursten, ned under 60% fra ca. 80% de foregående år. Nu er andelen vokset igen – til lidt over 60%. Og andelen, som direkte vil øge sine investeringer, er steget fra godt hver femte til næsten hver tredje. Joseph Alberti siger:

”Det afspejler, at der fortsat er meget kapital i markedet, fx hos pensionskasser og udenlandske investorer. Den helt store hæmsko for flere transaktioner er usikkerheden om renten – det peger to ud af tre på i vores måling, og de forskellige forventninger til renten er i høj grad med til at låse markedet fast.”

Gennem 2022 og 2023 er renterne steget markant, og der er stor usikkerhed om den videre udvikling. I EDC Erhvervs For­vent­nings­un­der­sø­gel­se spår 4 ud af 10 uændret rente gennem 2024, mens 3 ud af 10 venter lavere rente, og næsten lige så mange forudser højere renteniveau. Boligejendomme er fortsat det mest populære segment blandt investorer – de står på indkøbslisten hos 4 ud af 5, og omkring 60% venter, at boligejendomme som minimum vil holde priserne det næste år.

”Efter de store stigninger i byg­geom­kost­nin­ger har vi set en kraftig opbremsning i nye boligprojekter, og med fortsat stigende indbyggertal og lavere udbud af nybyggede boliger er det sandsynligt med lidt lavere tomgang og lidt højere lejeniveauer på sigt,” påpeger Joseph Alberti.

Industri- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me er også i år en populær kategori efter rekordlav tomgang og stigende in­ve­stor­in­ter­es­se de seneste år. 8 ud af 10 tror på uændrede eller stigende lejeniveauer. For kontorer venter næsten hver tredje af respondenterne lavere niveauer for markedsleje, mens kun halvt så mange tror på højere leje. Flere end 4 ud af 10 forudser øget tomgang. Det mest dystre billede er ligesom tidligere år detaillokaler. Fx venter 7 ud af 10 faldende priser på ejendomme, og 6 ud af 10 forudser øget tomgang.

Læs EDC Poul Erik Bechs For­vent­nings­un­der­sø­gel­se for 2024: www.forventninger2024.dk

For­vent­nings­un­der­sø­gel­sen 2024

Er du nysgerrig på hvordan in­ve­ste­rings­ly­sten udvikler sig? Om renten stabiliserer sig? Gør du dig overvejelser om, hvilke udfordringer vi kan forvente på er­hverv­se­jen­doms­mar­ke­det i 2024? Så læs med her. Det er 9. år i træk, at vi laver den, så du kan godt glæde dig til interessant læsning af høj kvalitet!

Læs med her

National erhvervsmægler med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både lokale og nationale markedsforhold. Du kan altid kontakte mig, hvis du er interesseret i at vide mere om, hvordan Research & Analyse kan hjælpe dig.

Joseph Alberti

Head of Research

joal@edc.dk58 58 74 67EDC Poul Erik Bech

EDC Poul Erik Bech

Bremerholm 29, 1069 København K

120@edc.dk33 30 10 00