Clever bygger Danmarks største offentlige lynladestation på perfekt lokation

  • Capital Markets
  • Aabenraa
  • Clever

Fremover bliver det endnu nemmere at være elbilist, hvis man befinder sig i det sønderjyske. Danmarks førende ladeoperatør Clever giver den sønderjyske la­de­in­fra­struk­tur en markant opgradering med Danmarks hidtil største offentlige lynladestation, der kan lade elbiler med lynhurtig strøm fra 0-80% på under en halv time. Til at hjælpe sig med at udpege de rette lokationer har Clever indgået en landsdækkende aftale med Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed, EDC Poul Erik Bech, der netop har fundet en ideel lokation ved Aabenraa.

Der er godt nyt til elbilisterne i det sønderjyske og til dem, der lægger vejen forbi. Inden længe tager Danmarks førende ladeoperatør Clever første spadestik til det, der i løbet af 2023 bliver landets hidtil største lynladestation med omkring 30 lynladepunkter. Den offentlige lynladestation får adresse ved motorvej E45 ved Rødekro/Brunde, på Egevej 8 i Aabenraa, hvor elbilister på farten hurtigt og nemt kan få strøm til at køre videre ud i landet:

”Vi ved, at sønderjyderne længe har efterspurgt bedre lademuligheder, og derfor er vi rigtig glade for at kunne give la­de­in­fra­struk­tu­ren i landsdelen en solid opgradering. Rigtig mange sønderjyder har mulighed for at få etableret ladebokse derhjemme, så de er ikke så afhængige af offentlige ladepunkter, men vi ved også, at mange i hverdagen er afhængige af lynhurtig opladning på farten, og så er der også et behov hos de elbilister, der planlægger at køre sydpå,” lyder det fra Casper Kirketerp-Møller, direktør i Clever.

Endnu i designfasen

Netop nu arbejder Clever og Cobe på at få det endelige design af lyn­la­de­sta­tio­nen ved Aabenraa på plads, men sikkert er det, at den bliver den største af sin slags herhjemme med sine 6.000 m2. Lyn­la­de­sta­tio­nen vil blive bygget i et organisk og modulært design, der minder om Clevers lyn­la­de­sta­tio­ner i både Esbjerg, Odense og Køge, og den vil blive omgivet af træer og planter, der passer til lokalområdet.

”Når vi skal designe en lynladestation er der mange overvejelser om alt fra, hvordan udkørslen skal placeres i forhold til de om­kring­lig­gen­de veje, plads til biler med trailer, plads til andre faciliteter osv. Derfor kan vi heller ikke endnu med sikkerhed sige, præcis hvor mange lynladepunkter Aabenraa lynladestation får, men vi tør godt love, at den bliver den største af sin slags i Danmark. Og så bliver den omgivet af træer og buske, som passer til området, og der vil også være legeelementer, så elbilisterne kan få vækket sanserne og få god energi til køreturen, når bilen har fået strøm nok,” siger Casper Kirketerp-Møller.

Landsdækkende aftale

Det er EDC Erhverv Poul Erik Bech, der bistår Clever med at finde grunde i hele landet, hvor lyn­la­de­sta­tio­ner­ne skal bygges. For Thor Heltborg, direktør for koncernkunder, er aftalen et vigtigt skridt i arbejdet med at styrke la­de­in­fra­struk­tu­ren rundt om i landet:

”Vi har aktiveret vores netværk af 19 erhvervscentre i hele landet og igangsat en større indsats for at fremsøge alle ejendomme på specifikke lokationer ud fra Clevers kriterier. På den måde udvælges de ejendomme med størst potentiale, som Clever gennemgår og beslutter, om vi skal gå videre med. Det er en spændende proces, og vi er meget glade for samarbejdet med Clever. Det er en stor til­freds­stil­lel­se, at vi som virksomhed kan medvirke til udviklingen af den grønne omstilling. Vi ser frem til at finde endnu flere egnede lokationer til Clever.”

Om den specifikke erhvervsgrund siger Morten Rask Koch Dahl, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aabenraa: ”Vi har fundet en fin, stor lokation til Clever her i Aabenraa på hele 6.000 mlige ved motorvej E45. Det er en super lokation og faktisk det eneste sted i området, hvor det giver mening at være placeret i forhold til lademuligheder. Rejsende og sønderjyder får fremover glæde af den største lynladestation i et trafikalt knudepunkt. Mens kunderne lader, er der masser af prominente naboer at besøge som fx Harald Nyborg, Circle K, Biltema, McDonalds, Burger King og Davidsen.”

Lyn­la­de­sta­tio­nen i Aabenraa forventes at stå klar senest i Q3 2023, og den bliver en i rækken af flere lyn­la­de­sta­tio­ner i landet, som Clever forventes at indvie i løbet af det næste års tid. Selskabet forventer at åbne lyn­la­de­sta­tio­ner i København, Thisted, Nørresundby og Maribo.