Enormt fald i antallet af ledige lagerbygninger i Vestjylland

  • Vestjylland
  • Lager

Det seneste år er andelen af ledige lager- og pro­duk­tions­lo­ka­ler ifølge er­hvervspor­ta­len Ejendomstorvet.dk dykket med 60% i Midt- og Vestjylland, som nu har den laveste tomgang i hele landet. De stigende ma­te­ri­a­leom­kost­nin­ger har bremset nybyggeriet, og det presser lejeniveauerne opad, mens lave loftshøjder får virksomheder til at lede andre steder, fortæller erhvervsmægler i EDC Poul Erik Bech.

De midt- og vestjyske virksomheder flår, som aldrig før, udbudte lagerlokaler, lo­gi­sti­ke­jen­dom­me, fabrikshaller og værksteder ned fra hylderne. Det dokumenterer nye tal fra Ejendomstorvet.dk:

”For et år siden havde vores portal et udbud på lidt over 140.000 m² i landsdelen, men det er dykket meget kraftigt med 60%. Nu udgør udbuddet i hele landsdelen blot 55.900 m² svarende til 0,6% af de samlede lokaler til lager, logistik eller produktion. Det er både det laveste, vi nogensinde har registreret i Midt- og Vestjylland, og den laveste andel i de ni landsdele, vi følger tæt,” siger adm. direktør Jakob Wegener fra Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er der lige nu udbudt 980 lagerlokaler, lo­gi­sti­ke­jen­dom­me og pro­duk­tions­byg­nin­ger til leje eller salg. Midt- og vestjyske virksomheder, der er på jagt efter mere plads, har blot 41 ledige lokaler at vælge imellem, heraf 14 i Herning Kommune og 6 i Ikast-Brande.

Minimalt nybyggeri
”Vi har gennem lang tid oplevet massiv interesse for lokaler, især i Herning, Ikast og Holstebro – og såvel for mindre lejemål på 100-500 m² til fx håndværkere og nystartede virksomheder som for store lokaler på 10.000 m². Mange virksomheder har udvidet produktionen og har brug for mere plads, og så er vi jo en landsdel med mange driftige iværksættere,” siger Poul Lundorff, erhvervsmægler hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Herning.

Han peger på, at nybyggeriet er bremset op, fordi omkostningerne til byg­ge­ma­te­ri­a­ler er steget kraftigt siden sidste sommer: ”Mange byggeprojekter er enten sat på pause, udskudt eller helt malet til jorden. Vi oplever i stigende grad, at danskerne, pga. inflationen, har skåret i de større investeringer på hjemmefronten, hvilket især påvirker de virksomheder, der sælger mere omfangsrige forbrugsgoder. Det har i sidste ende bl.a. resulteret i minimal udførelse af nye byggeprojekter,” siger Poul Lundorff.

Historiens vingesus
Samlet har Midt- og Vestjylland lige knap 10 mio. m² lagerlokaler, lo­gi­sti­ke­jen­dom­me og fabrikshaller. Det svarer til knap 13% af det samlede areal i Danmark. Kun Sydjylland og Østjylland har flere m² til segmentet.

Poul Lundorff EDC Erhverv Poul Erik Bech siger: ”Det er en unik udfordring for landsdelen, at en række er­hverv­se­jen­dom­me tidligere husede diverse tekstil­virk­som­he­der. De har ikke haft behov for voluminøse loftshøjder, og det giver bagslag i dag, hvor markedet er præget af en væsentlig efterspørgsel på effektive lager- og lo­gi­sti­ke­jen­dom­me med højt til loftet. Det giver en vis fleksibilitet, som især er efterspurgt blandt virksomhederne taget den nuværende verdens- og mar­keds­si­tu­a­tion i betragtning.”