Globalt storbykapløb om at være CO2-neutrale: København i front – men vejen frem er internationalt samarbejde

  • JLL
  • Jones Lang Lasalle
  • storbyer

Klimarisiko er den største udfordring for etablerede byer, og byerne står over for en stor opgave med at modernisere for at dæmme op for udfordringen. En ny rapport fra en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der Jones Lang Lasalle (JLL) sammenligner 32 udvalgte storbyers arbejde for at nedbringe CO2-udledningen fra fast ejendom. København fremhæves som en by, der har taget opgaven på sig, men vejen er stadig lang og går gennem globalt samarbejde, konkluderer rapporten.

JLL, der er en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der med en årlig omsætning på 19,4 mia. dollars, aktiviteter i over 80 lande og en global arbejdsstyrke på mere end 98.000, har netop udgivet en ny rapport ’Decarbonizing Cities and Real Estate’. Her undersøges, hvordan 32 storbyer arbejder for at nedbringe CO2-udledningen fra fast ejendom.

København er en af de udvalgte byer, og derfor har JLL’s danske sam­ar­bejds­part­ner EDC Poul Erik Bech bidraget til rapporten med data. Joseph Alberti, Head of Research i EDC Poul Erik Bech, fortæller: ”I lyset af at mere end 60% af CO2-emissionerne i vores byer typisk kommer fra bygninger, erkender flere og flere, at det er tid til handling. Fra New York til Paris og Singapore har mange nu en række mål, der dækker nye og eksisterende erhvervs- og boligejendomme. Det gælder i høj grad også København, der adskiller sig fra de andre byer ved at sigte efter at blive verdens første 100% CO2-neutrale hovedstad i 2025.”

København i førertrøjen

JLL’s nye rapport gennemgår de 32 storbyers rejse mod at nedbringe CO2-udledningen. Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, siger: “Stort set alle de 32 evaluerede globale byer har sat et mål om at være CO2-neutrale senest i 2050. De fleste har også sat mål for at nedbringe CO2-udledningen fra fast ejendom, og flertallet sigter mod, at alt nybyggeri skal være CO2-neutralt i 2030 og alle bygninger i 2050. Der er ikke mangel på overordnede klimamål, men få byer har detaljerede hand­lings­pla­ner herom. Særligt planer for, hvordan CO2-aftrykket fra fast ejendom nedsættes, halter efter.”

”Videnskaben fortæller os, at vi er ved et vendepunkt, og for at levere CO2-neutrale byer skal nedbringelsen af CO2-udledning fra fast ejendom tages lige så alvorligt som andre initiativer. København er en pionerby sammen med Amsterdam, Helsinki, Stockholm og Vancouver. Særligt disse byer har momentum, erfaring og viden inden for planlægning af en bæredygtig fremtid, og på den baggrund har fået en flyvende start i dette vigtige årti for handling. Men selv blandt de mest progressive byer er der stadig meget at opnå.”

Globalt partnerskab for en grøn fremtid

På baggrund af JLL’s gennemgang af mål, regler, rap­por­te­rings­me­ka­nis­mer og incitamenter på tværs af de globale byer, lyder opfordringen, at vejen frem går gennem globalt samarbejde. Joseph Alberti, EDC, siger:

“Alle byer skal sætte mere specifikke, målbare mål, så de kan evaluere fremskridt undervejs, og globalt set er regeringer og bystyrer nødt til at anerkende den centrale rolle, som fast ejendom spiller. Hvis politisk handling fejler, lægger det en større byrde på virksomheder og investorer til at tage føringen i at reagere på klimakrisen. Lige nu tyder ESG-forpligtelser fra virksomheder på, at mar­kedskræf­ter­ne vil presse hårdere end politiske be­slut­nings­ta­ge­re. Nok også fordi mange forventer, at der vil komme lovgivning på området.”

”Mål er én ting, men langt vigtigere er handling. Globale partnerskaber vil være afgørende for at drive fremskridt. At samle ressourcer og viden, at dele bedste praksis, at uddanne, at hjælpe med at skalere teknologi og skabe en balance mellem regulering og incitament. Undervejs vil byer med et stærkt lederskab til at træffe svære, tidlige beslutninger vinde på sigt, og dem uden mod vil komme bagud i kapløbet. Men ved at arbejde sammen kan parterne bygge bro mellem hensigt og handling, så der kan skabes resultater.”

Kon­tak­t­in­for­ma­tio­ner

Joseph Alberti, Head of Research
Mobil: 5135 0248, E-mail: joal@edc.dk

Helle Nielsen Ziersen
Partner, Director, Head of International Relations, MRICS, MDE
Mobil: 4099 9946, E-mail: hni@edc.dk