Historisk få ledige kontorer på Sjælland

  • Erhverv
  • 2022
  • Kontor

Region Sjælland har ikke haft færre ledige kontorlokaler i 15 år, og tomgangen er markant lavere end på landsplan, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Det skyldes ifølge erhvervsmægler i EDC Erhverv Poul Erik Bech både det økonomiske opsving og flere lokale forhold.

Det seneste år er udbuddet af kontorlokaler i Region Sjælland faldet med 43%, og virksomheder og andre, der er på jagt efter lokaler, har ikke haft så lidt at vælge imellem siden 2007, viser nye data fra Ejendomstorvet.dk:

”For fire kvartaler siden var der udbudt 93.000 m² kontorarealer i hele regionen – det er dykket kraftigt til 53.000 m² eller det laveste, vi har registreret i 15 år. Vi skal tilbage til tiden lige før finanskrisen for at finde lavere udbud af kontorer. Faldet i udbuddet har været kraftigst i Vest- og Sydsjælland, hvor det aktuelle udbud blot svarer til 2,4% af områdets kontorarealer. I Østsjælland med 3,7% er der lidt mere at vælge imellem, men begge områder har markant lavere udbud end lands­gen­nem­snit­tet på 5,4%,” siger Jakob Wegener, ad­mi­ni­stre­ren­de direktør for Ejendomstorvet.dk.

Mangel på kon­tor­byg­ge­ri­er efter finanskrisen

På kommuneniveau er der flest ledige kontorer at vælge imellem i Roskilde med 35 udbudte lokaler, i Holbæk med 30 og Slagelse med 24. I en stor in­du­stri­kom­mu­ne som Kalundborg er der blot udbudt 5 lokaler lige nu, i Sorø kun 2, i Solrød et enkelt og i Stevns slet ingen.

”Der er stor efterspørgsel på kontorer, fordi virksomhederne har travlt, og beskæftigelsen er rekordhøj. I vores region spiller det ind, at der ikke er blevet bygget meget nyt siden finanskrisen – modsat i København og andre store byer. Dog har Roskilde og især Køge haft kontorbyggeri, og derfor er udbuddet lidt større på Østsjælland. Men vi er selv på vej med nogle større udlejninger,” siger John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland, der tilføjer, at mange udlejere er blevet villige til at investere i at opgradere ældre kontorlokaler. Det gælder fx en fraflyttet domicilejendom fra 1992 på Ringstedvej i Roskilde.

”I 2021 havde vi nærmest ingen fremvisninger, men ejeren – en pensionskasse – har nu istandsat ejendommen, som samtidig er omdannet til flerbrugerhus med plads til 10-12 lejere. I år har vi på kort tid fået udlejet en stor del af de 8.000 m².”

Flere forhold fordrer de­cen­tra­li­se­ring

De 17 kommuner i Region Sjælland har i alt 7,3% af landets samlede kontorarealer – svarende til 1,9 mio. m², fordelt med 1,3 mio. m² i Vest- og Sydsjælland og lige knap 600.000 kontor m² i Østsjælland.

John Borrisholt peger på, at statslige rokader af styrelser og andre arbejdspladser over de sidste 5 år, har haft kraftig påvirkning af udbuddet på Kontorer i regionen, hvor byer som Holbæk, Korsør, Ringsted og Slagelse har nydt godt af statens beslutning:

”Et af de seneste eksempler er, at Slagelse får et nyt skattecenter med omkring 150 arbejdspladser på Ndr. Ringgade. Desuden er der nedlagt en del kontorarealer i midtbyerne, hvor Kalundborg fx har ændret en lokalplan, som forbød boliger på 1. sal i centralt beliggende ejendomme. Dertil er det vigtigt at have in mente, at udlejere i højere grad kan få bedre lejeindtægter fra boliger end kontorer, ligesom risikoen for at stå med lokaler i tomgang normalt er mindre. Desuden vil meget få centrale byejendomme leve op til nutidige krav om faciliteter, lys og ventilation,” siger han.

Vil du være opdateret på kontormarkedet? Læs den nyeste udgave af Kontor Fokus.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

John Borrisholt

Direktør, partner, Cand.merc.jur. MDE

jsb@edc.dk23 38 43 1258 58 79 39EDC Erhverv Poul Erik Bech

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Støden 9, 4000 Roskilde

403@edc.dk46 33 33 33