Historisk mangel på lagerlokaler i Nordjylland

  • Lager
  • Industri
  • Nordjylland

Udbuddet af ledige lokaler til lager og produktion er faldet kraftigt gennem de seneste år og er nu på det laveste niveau nogensinde ifølge nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Landsdelens er­hvervs­mæg­le­re kæmper med at skaffe lokaler til udlejning, og hus­le­je­ni­veau­et stiger.

Gennem 2022 har nordjyske virksomheder på jagt efter m2 til lager, logistik, produktion eller værksted fået mindre og mindre at vælge imellem. Henimod slutningen af året er udbuddet endda rekordlavt, viser data fra Ejendomstorvet.dk, landets største portal for er­hvervslo­ka­ler.

”For et år siden var 1,7% af de samlede lokaler til lager og produktion udbudt på vores portal, og det var allerede et ret lavt niveau. Siden er udbuddet imidlertid faldet kvartal for kvartal og ligger aktuelt på blot 0,9% – det laveste nogensinde i de næsten 20 år, vi har indsamlet data om er­hvervslo­ka­ler for. Samtidig har Nordjylland et mindre udbud end lands­gen­nem­snit­tet på 1,3%, og blandt de ni landsdele, vi løbende overvåger, har kun Vestjylland et lavere udbud,” siger Jakob Wegener, adm. direktør, Ejendomstorvet.dk.

Aktuelt har Ejendomstorvet.dk et udbud på lige knap 8.900 lejemål og ejendomme på landsplan, heraf præcis 1.045 lokaler til lager, logistik, produktion eller værksted. Af dem ligger 99 i Nordjylland, flest er udbudt i Aalborg Kommune med 36, i Frederikshavn med 24 og i Hjørring med 19. De øvrige 8 nordjyske kommuner har tilsammen et udbud på 20 lokaler, ja, faktisk er der slet ikke udbudt nogen ledige lokaler via Ejendomstorvet.dk på Læsø lige nu.

”Vi kæmper med at finde lokaler, vi kan leje ud, for der er meget stor efterspørgsel fra nærmest alle brancher. Der er størst interesse for lokaler til lager og logistik, men flere virksomheder vil også gerne udvide deres produktion, så de ikke afhængige af un­der­le­ve­ran­dø­rer i fx Kina. Efterspørgslen er størst i Aalborg, fx i Svenstrup syd for centrum, og desuden i Støvring i Rebild Kommune syd for Aalborg. Nord for Aalborg – fx i Brønderslev, Frederikshavn, Hirtshals og Hjørring – går det lidt lettere, men der er stadig ikke meget at vælge imellem,” siger Martin Brasholt Mikkelsen, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg.

Han kan registrere, at lejeniveauerne er steget kraftigt – fra 200-300 kr. per m2 for fem-seks år siden til nu op imod 500 kr. Nye, højloftede lokaler tæt på motorvejen bliver udlejet til 400-475 kr., og det er noget højere, end de har været vant til i Nordjylland.

Bygger til eget brug
Der er kun opført meget lidt i Nordjylland de seneste 30 år – og næsten altid af virksomheder, der har bygget til eget brug. Med stigende lejeniveauer begynder det at give mening at bygge spekulativt, hvor investorer forventer at kunne leje lokalerne ud. De 11 nordjyske kommuner har i alt 9,9 mio. m2 lagerlokaler, lo­gi­sti­ke­jen­dom­me, pro­duk­tions­hal­ler og værksteder, som er 13% af landets samlede arealer.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af er­hvervslo­ka­ler til udlejning og ejendomme til salg i alle kategorier. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle landets er­hvervs­mæg­le­re samt pensionskasser, ejen­doms­sel­ska­ber og ad­mi­ni­stra­to­rer. Ejendomstorvet.dk har mere end 200.000 besøgende hver måned, og i 2021 var portalen med til at formidle omkring 4.000 transaktioner til en værdi af over 10 mia. kr. fordelt på indgåede lejeaftaler og solgte ejendomme. Ejendomstorvet.dk er blevet udbygget med en app, og søgeagenten er udvidet med off-market-sager.

Tendenser for lager-/lo­gi­stik­lo­ka­ler i Nordjylland

  • Historisk lavt udbud på 0,9% af samlede arealer
  • Høj aktivitet i erhvervslivet giver stor efterspørgsel
  • Virksomheder søger ekstra plads til lager og/eller produktion for at undgå for­sy­nings­pro­ble­mer
  • Begrænset nybyggeri i landsdelen gennem to-tre årtier
  • Størst søgning i Aalborg, lige syd for Aalborg samt i Støvring i Rebild Kommune
  • Det begrænsede udbud har medvirket til kraftig stigning i lejeniveau