JLL Office Property Clock: International efterspørgsel efter kontorleje forbliver træg, men lejevæksten fortsætter sin opadgående bevægelse

    Joseph Alberti, Head of Research i EDC Erhverv Poul Erik Bech, siger om det europæiske kontormarked: ” JLL’s europæiske indeks for kontorleje fortsatte med at stige i Q3 2023 med +1.5% fra 2.-3. kvartal. Stigningen er lidt højere end det 10-årige gennemsnit på 1% per kvartal. Med 5,4% ligger den årlige vækst i kontorleje i Europa også et godt stykke over det 10-årige gennemsnit på 3,7%. Især prime-kontorer fortsætter med at klare sig langt bedre end ejendomme i mindre god kvalitet.”

    ”De bedste og mest moderne kontorer, som er certificeret ift. bæredygtighed, vil formentlig se en stærk vækst, da der er stor konkurrence blandt investorerne. I vores netop gennemførte For­vent­nings­un­der­sø­gel­se for 2024 ser vi også denne tendens, hvor det især er de store virksomheder, der viser vejen, mens de mellemstore og små virksomheder halter en hel del efter i forhold til bæredygtighed. Ældre ejendomme på sekundære beliggenheder vil fortsat være i modvind, og investeres der ikke i betydelige opgraderinger, vil de fortsat have det svært,” siger Joseph Alberti.”

    Flere vil leje end eje
    De mange internationale opgaver i EDC Erhverv Poul Erik Bech er samlet i vores dedikerede, internationale afdeling, der blev oprettet for 5 år siden. Afdelingen servicerer udelukkende internationale investorer og virksomheder, der agerer i Danmark eller danske virksomheder, der er aktive udenfor Danmark.

    Vores internationale afdeling har et fast samarbejde med en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der, JLL, der med sine 92.000 globale medarbejdere gør, at vi i fællesskab løser opgaver i hele verden og udarbejder også i fællesskab rapporter og analyser om ejen­doms­bran­chen. Helle Nielsen Ziersen, partner og Head of EDC International Poul Erik Bech, siger:

    ”JLL’s Q3 2023 data peger på en fortsat svaghed i kon­to­r­ef­ter­spørgsel på årsbasis. Med et samlet fald på 2,1 mio. udlejede m2 havde 3. kvartal et fald på 14% i forhold til 3. kvartal 2022. År til dato er udnyttelsen faldet med 20% set i forhold til samme periode sidste år. Virksomheder fortsætter altså med at være tøvende og træffe beslutninger i forhold til kontorområdet. Herhjemme er kon­tor­tom­gan­gen nede på 5,1% i 4. kvartal 2023, hvilket en stigning på 0,5 procentpoint sammenlignet med samme kvartal året før. Afkastkravene forventes generelt at være stabile det kommende år, ligesom markedslejen og bæredygtighed fortsætter med at være et stort tema, som både lejere og udlejere i højere og højere grad skal forholde sig til.”

    Helle Nielsen Ziersen, fortsætter: ”I vores internationale afdeling oplever vi naturligvis som i resten af branchen også et fald i transak­tio­ner­ne. Samtidig er der en følelse af, at de mange internationale investorer i landet rigtig gerne vil Danmark, og der stadig er mange penge at handle for, men der er stadig for langt mellem køber og sælger. Derfor er der i øjeblikket også langt flere internationale virksomheder, som ønsker at leje kontorlokaler i stedet for selv at eje. Der er dog meget, der signalerer, at 5% obligationerne rammer kurs 100, hvilket kan betyde, at en bedring kommer tidligere end forventet.”

    Kilde: JLL
    JLL Property Clock viser, hvor de europæiske kontormarkeder befinder sig i deres cyklus. Markederne bevæger sig typisk med uret rundt, men kan bevæge sig i begge retninger. Markederne i venstre side er generelt gunstige for udlejere, mens markederne i højre side har tendens til at være gunstige for lejere. Diagrammet er en fornuftig metode til at sammenligne markedernes relative position i deres lejecyklus. Positionen er ikke nødvendigvis repræsentativ for investerings- eller ud­vik­lings­mar­keds­ud­sig­ter­ne, men refererer til de primære pålydende lejeværdier. Markeder med et "trinmønster" af lejevækst har ikke tendens til at følge konventionelle cyklusser og vil ofte kun bevæge sig mellem "timerne" kl. 9 og 12, hvor kl. 9 repræsenterer et spring i lejeniveauet efter en periode med stabilitet.

    Udbuddet af boliger i Aarhus kan slet ikke følge med efterspørgslen: Nærmest umættelig appetit på boliglejemål og bo­li­g­ud­lej­nings­e­jen­dom­me

    De senere år har der været meget snak om boligmarkedet i Smilets By, og medierne har haft travlt med at puste til ilden om, at der stod for mange tomme lejligheder i Aarhus. Situationen er nu vendt fuldstændig på hovedet, da boligtomgangen i Aarhus er helt nede på 1,4%, som indikerer, at tomgangen nærmest er ikke eksisterende. Det er endda inden de kommende studerende for alvor skal finde boliger i Aarhus i de kommende par måneder og fremtiden bliver ikke umiddelbart meget bedre, da det planlagte byggeri også halter langt efter.

      Læs artikel

      Fremtiden sikret efter turbulent tid: Populær festival køber campingplads

      Musik i Lejet har siden 2009 afholdt deres festival på p-pladsen ved stranden i Tisvilde, men sådan bliver det ikke i år. I stedet rykker den populære festival 5 km væk til Tisvildeleje Camping, som de netop har købt. EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland har formidlet salget af campingpladsen, der udover Musik i Lejet skal bruges til både camping og events i fremtiden.

      • Musik i Lejet
      • Camping
      • Investering
      Læs artikel

      Ungt brødrepar følger i faderens fodspor med nyt bygge- og in­ve­ste­rings­pro­jekt i Slagelse

      Efter mere end 30 år med samme ejer er en bo­li­g­ud­lej­nings­e­jen­dom på Slotsgade 44 i Slagelse nu solgt. Køber er et ungt brødrepar Marcus Vestergaard (23) og Luca Vestergaard (19) fra BoBedst, som totalrenoverer ejendommens seks lejemål og planlægger at opføre yderligere to boliger på en tilhørende grund. Salget er formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, som også formidlede Marcus Vestergaards køb af sin første ejendom på Bredegade 66 i 2020, da han blot var 18 år gammel.

      • investering
      • Slagelse
      Læs artikel