Mere nybyggeri giver lidt højeste tomgang på lagerlokaler på Sjælland – Men det er godt nyt for efterspørgslen er stadig høj

  • Sjælland
  • Industri

Ved nytår lå udbuddet af ledige lokaler til lager, logistik og produktion i Region Sjælland på det højeste niveau siden begyndelsen af 2020, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Årsagen er nybyggeri, og det er faktisk godt nyt, mener er­hvervs­mæg­le­re, der stadig har svært ved at skaffe lokaler til virksomhederne. Og så har energiforbrug fået stor betydning.

I Region Sjælland steg antallet af udbudte m2 til lager, logistik, produktion og værksteder mærkbart i slutningen af 2022, selv om der er fortsat er stor efterspørgsel på lokaler. Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk. Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk. siger:

”Ved nytår var der udbudt 230.000 m2 lager- og lo­gi­stik­lo­ka­ler i hele Region Sjælland – det højeste i næsten tre år. Særligt gennem 2022 kunne vi registrere et voksende udbud: For et år siden lå udbuddet i procent således lidt under lands­gen­nem­snit­tet, men nu er udbuddet højere end på landsplan. I Vest- og Sydsjælland er udbuddet af lokaler dog fortsat ret lavt, mens stigningen har været kraftigere i Østsjælland.”

På kommuneniveau er der kun ca. 20 lokaler at vælge imellem i såvel Greve, Køge, Roskilde og Solrød i øst som i Holbæk, Næstved og Slagelse. I en stor in­du­stri­kom­mu­ne Kalundborg er der blot 9 steder at vælge imellem, i Ringsted kun 6 lejemål.

”Lige nu kan vi leje stort set alt ud, fx fik vi hurtigt afsat ret store lokaler på 4.000 m2 i Gadstrup syd for Roskilde. Når tomgangen er steget på det seneste, skyldes det, at der er kommet nogle store klumper på markedet, især større nybyggeri i Greve og Solrød. Det skal markedet nok absorbere, for virksomhederne efterspørger moderne, effektive lokaler,” siger John Borrisholt, re­gions­di­rek­tør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

De ekstra m2 skal nok blive opslugt, bl.a. fordi mange virksomheder vil have mere lagerplads for at undgå for­sy­nings­pro­ble­mer­ne fra sidste år. Der er stadig stor efterspørgsel – især de steder, der ligger attraktivt ved motorvej og nogenlunde tæt på København, og der er også stor efterspørgsel på jord til erhverv.

Energi kommet på agendaen
Varme og energi er blevet en vigtig faktor for virksomhederne pointerer John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland: ”Før var fokus ofte på, om lokalerne var effektive, fx med stor loftshøjde, med læsseramper og med gode adgangsforhold. Men med de stigende energipriser i efteråret blev det også vigtigt, om belysningen i en ejendom på måske 10.000 m2 sker med gamle lysstofrør eller med moderne LED-pærer – og om hallerne bliver varmet op med fjernvarme eller med gasfyr.”

I hele Region Sjælland er der 10,2 mio. m2 ejendomme med lager, logistik, produktion eller værksteder – fordelt med lidt over en fjerdedel i Østsjælland og 72% i Vest- og Sydsjælland.

Vil du vide mere?

Hold dig opdateret på tendenser, nøgletal og nye er­hverv­se­jen­dom­me med EDC Erhvervs nyhedsbrev.

Tilmeld nyhedsbrev

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

John Borrisholt

Direktør, Partner, Cand.merc.jur.

jsb@edc.dk23 38 43 1258 58 79 39EDC Erhverv Poul Erik Bech

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Støden 9, 4000 Roskilde

403@edc.dk46 33 33 33

CityFact udvider med 4 nye områder: Følg den lokale udvikling

EDC Erhverv Poul Erik Bech introducerede i sommeren 2022 det nye analyseprodukt CityFact, som kan bruges til at give et dybdegående indblik i relevante tal og tendenser for en specifik by eller område. Produktet har været så stor en succes, at det netop er blevet udvidet med 4 nye områder i form af Vendsyssel, Vestegnen, Trekantområdet og Sønderjylland.

  • CityFact
Læs artikel

JLL og EDC Poul Erik Bech med ny Nordic Outlook: Hvornår vender udviklingen på det nordiske ejendomsmarked?

JLL (Jones Lang LaSalle), en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der, har sammen med EDC International Poul Erik Bech netop offentliggjort rapporten JLL Nordic Outlook, som giver en status på det nordiske ejendomsmarked. Spørgsmålet er, hvornår ejen­doms­mar­ke­det igen vil stabilisere sig?

  • JLL
  • Nordic Outlook
  • Det nordiske ejendomsmarked
Læs artikel

Nordic Outlook Autumn 2023

JLL (Jones Lang LaSalle) har netop udgivet deres halvårlige rapport om det nordiske ejendomsmarked. EDC Erhverv Poul Erik Bech har bistået med tal, tendenser og indsigter om det danske marked. Temaet for efterårets rapport er, at ejen­doms­mar­ke­det er på vej mod lysere tider. Men hvornår vil markedet stabilisere sig?

    Læs artikel