Mere nybyggeri giver lidt højeste tomgang på lagerlokaler på Sjælland – Men det er godt nyt for efterspørgslen er stadig høj

  • Sjælland
  • Industri

Ved nytår lå udbuddet af ledige lokaler til lager, logistik og produktion i Region Sjælland på det højeste niveau siden begyndelsen af 2020, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Årsagen er nybyggeri, og det er faktisk godt nyt, mener er­hvervs­mæg­le­re, der stadig har svært ved at skaffe lokaler til virksomhederne. Og så har energiforbrug fået stor betydning.

I Region Sjælland steg antallet af udbudte m2 til lager, logistik, produktion og værksteder mærkbart i slutningen af 2022, selv om der er fortsat er stor efterspørgsel på lokaler. Det viser de nyeste data fra Ejendomstorvet.dk. Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk. siger:

”Ved nytår var der udbudt 230.000 m2 lager- og lo­gi­stik­lo­ka­ler i hele Region Sjælland – det højeste i næsten tre år. Særligt gennem 2022 kunne vi registrere et voksende udbud: For et år siden lå udbuddet i procent således lidt under lands­gen­nem­snit­tet, men nu er udbuddet højere end på landsplan. I Vest- og Sydsjælland er udbuddet af lokaler dog fortsat ret lavt, mens stigningen har været kraftigere i Østsjælland.”

På kommuneniveau er der kun ca. 20 lokaler at vælge imellem i såvel Greve, Køge, Roskilde og Solrød i øst som i Holbæk, Næstved og Slagelse. I en stor in­du­stri­kom­mu­ne Kalundborg er der blot 9 steder at vælge imellem, i Ringsted kun 6 lejemål.

”Lige nu kan vi leje stort set alt ud, fx fik vi hurtigt afsat ret store lokaler på 4.000 m2 i Gadstrup syd for Roskilde. Når tomgangen er steget på det seneste, skyldes det, at der er kommet nogle store klumper på markedet, især større nybyggeri i Greve og Solrød. Det skal markedet nok absorbere, for virksomhederne efterspørger moderne, effektive lokaler,” siger John Borrisholt, re­gions­di­rek­tør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

De ekstra m2 skal nok blive opslugt, bl.a. fordi mange virksomheder vil have mere lagerplads for at undgå for­sy­nings­pro­ble­mer­ne fra sidste år. Der er stadig stor efterspørgsel – især de steder, der ligger attraktivt ved motorvej og nogenlunde tæt på København, og der er også stor efterspørgsel på jord til erhverv.

Energi kommet på agendaen
Varme og energi er blevet en vigtig faktor for virksomhederne pointerer John Borrisholt, EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland: ”Før var fokus ofte på, om lokalerne var effektive, fx med stor loftshøjde, med læsseramper og med gode adgangsforhold. Men med de stigende energipriser i efteråret blev det også vigtigt, om belysningen i en ejendom på måske 10.000 m2 sker med gamle lysstofrør eller med moderne LED-pærer – og om hallerne bliver varmet op med fjernvarme eller med gasfyr.”

I hele Region Sjælland er der 10,2 mio. m2 ejendomme med lager, logistik, produktion eller værksteder – fordelt med lidt over en fjerdedel i Østsjælland og 72% i Vest- og Sydsjælland.

Vil du vide mere?

Hold dig opdateret på tendenser, nøgletal og nye er­hverv­se­jen­dom­me med EDC Erhvervs nyhedsbrev.

Tilmeld nyhedsbrev

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

John Borrisholt

Direktør, partner, Cand.merc.jur.

jsb@edc.dk23 38 43 1258 58 79 39EDC Erhverv Poul Erik Bech

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Støden 9, 4000 Roskilde

403@edc.dk46 33 33 33

Ge­nin­du­stri­a­li­se­ring sætter skub i et ellers haltende nordisk ejendomsmarked

En ny Nordic Outlook er på gaden. Rapporten er udgivet af en af verdens største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­der JLL (Jones Lang LaSalle) i samarbejde med EDC Poul Erik Bech, der har bidraget med tal og analyser om det danske marked. Rapporten tager temperaturen på det nordiske ejendomsmarked og fokuserer denne gang på, hvordan ge­nin­du­stri­a­li­se­rin­gen kan være med til at øge efterspørgslen på investerings- og in­du­stri­e­jen­dom­me og skabe et solidt grundlag for vækst i Norden.

  • JLL
  • Nordic Outlook
Læs artikel

Veldrevet kongelig privilegeret kro og hotel med markant forhistorie til salg

I 22 år har de nuværende kroejere drevet Bramdrupdam Kro og Hotel, der kan bryste sig af at være en kongeligt privilegeret kro. Det har været en stor succes, men nu er tiden inde til et ge­ne­ra­tions­skif­te og derfor er den historiske og utrolig veldrevne kro sat til salg. EDC Erhverv Poul Erik Bech skal formidle salget af kroen, der kan nyde godt af den meget synlige beliggenhed på Vejlevej 332 i Bramdrupdam i den nordlige del af Kolding.

  • Kolding
  • Detail
Læs artikel

Market Update Q1 2024

Dansk økonomi har klaret sig bedre end forventet med markant vækst i 4. kvartal af 2023. Det er der især én forklaring på, nemlig Novo Nordisks store succes. Inflationen er faldet meget kraftigt i Danmark og ker­ne­in­f­la­tio­nen er på sit laveste niveau siden 2022. Beskæftigelsen er historisk høj med mere end 3 millioner lønmodtagere og er stadig stigende. For­bru­ger­til­li­den er stadig negativ, hvilket den har været siden slutningen af 2021, om end den er i bedring.

  • Market Update
Læs artikel