Markedstal for detail

Stigende tomgang

Generelt skal både investorerne og lejere forholde sig til, at investorerne er blevet mere til­ba­ge­hol­den­de og selektive i deres beslutninger. Det betyder, at lejer og udlejer skal være åben for dialog med fleksibilitet i højsædet. Fx har in­f­la­tions­stig­nin­ger­ne for lejere uden loft over le­je­re­gu­le­rin­ger betydet, at disse har udsigt til store lejestigninger, hvilket oveni udhulet købekraft gør situationen vanskelig. Le­je­re­gu­le­rin­ger­ne skaber bestemt et dilemma, hvor en leje opkrævet efter maksimal indeksering skaber risiko for, at lejer forlader lejemålet og lejemålet overgår til tomgang. Det bør derfor vurderes, om lejeren kan modstå en opjustering af lejeniveauet. Det opleves generelt, at en større andel af udlejere har reguleret lejen med den berettigede tilladte takst, hvorefter en dialog er indgået i tilfælde af, at denne har givet udfordringer for lejer. Der forventes ligeledes af in­f­la­tions­stig­nin­ger­ne, at det har aktiveret en interesse blandt lejere mod at forhandle om faste årlige le­je­re­gu­le­rin­ger.

For detail er det stadig beliggenheden og synlighed som er efterspurgt, hvor de større handelsstrøg trods højere lejeniveauer, er et sikkert valg for lejere i usikre tider. Det forventes, at efterspørgslen efter primær beliggenhed stadig vil være stor, da flere butikker og kæder som er beliggende på sekundær placering formentlig vil søge mod det primære handelsstrøg. Det understøttes yderligere af de geografiske forskelle på vækst­for­de­lin­gen i de­tail­seg­men­tet på landsplan.

På landsplan udgør andelen af ledige de­tail­han­delslo­ka­ler 2,9% for 2. kvartal 2023, hvilket er en 0,2 procentpoint stigning sammenlignet med forrige kvartal. Siden samme kvartal forrige år er tomgangen steget med 0,3 procentpoint.

Vil du vide mere?

Hold dig opdateret på tendenser, nøgletal og nye er­hverv­se­jen­dom­me med EDC Erhvervs nyhedsbrev.

Tilmeld nyhedsbrev