Vil du vide mere?
Bliv opdateret på de seneste markedstal i Market Update
Forventet stabilitet og øget aktivitet på boligmarkedet i 2025
Transaktionsvolumen for bolig nåede i 2024 ca. 26 mia. kr., hvor december sluttede med flere store handler, bl.a. Rødovre Port, A-huset og en markedslejeportefølje i Storkøbenhavn. De 10 største handler i december udgjorde ca. 28% af den samlede volumen i 2024.
De professionelle investorer er blevet mere aktive, og afkastkravene ser ud til at have stabiliseret sig. Derudover kan yderligere rentefald medføre øget aktivitet.
Efterspørgslen retter sig mod nyere, ureguleret boligmasse, da høje renter gør finansiering af ældre ejendomme med udviklingspotentiale vanskelig. Byggeaktiviteten er faldet de senere år pga. stigende renter og usikkerhed om nye projekters rentabilitet. Dette har mindsket risikoen for overudbud i udlejningsmarkedet, der visse steder var en væsentlig risikofaktor op mod de senere inflations- og rentestigninger.
De nye ejendomsskatter skaber usikkerhed i værdiansættelsen, men en stigningsbegrænsning betyder, at effekten af stigende grundværdier indfases gradvist.
Kombinationen af høje renter og stigende skatter øger incitamentet til at leje frem for at eje, særligt i de største byer. Sammen med faldende byggeaktivitet lægger det pres på lejemarkedet, hvor lejeniveauer flere steder ventes at stige. Tomgangen er faldet 0,8 procentpoint på et år til 3,4% og er lavest i København, Københavns omegn og Nordsjælland, og højest i Midtjylland og Aalborg. Markedslejen forventes stabil til let stigende i 2025, mens afkastkravene forventes at forblive stabile.
Markedsleje og afkast
Stabil efterspørgsel efter moderne kontorløsninger trods markedstilpasning
Kontorsegmentet oplevede tilbagegang i 2024 med en samlet volumen på 7,3 mia. kr. Årets største handel var Heartlands køb af Navitas-ejendommen i Aarhus til over 700 mio. kr.
Efterspørgslen efter attraktive kontorer er fortsat til stede, men markedet domineres af danske aktører, da internationale investorer har en mere forsigtig tilgang til segmentet. Det danske kontormarked adskiller sig dog fra internationale tendenser med rekordhøj beskæftigelse og begrænset hjemmearbejde, hvilket blandt andet skyldes kortere pendlertid. Nogle virksomheder har dog undervurderet medarbejdernes ønske om fysisk fremmøde og har nu for lav kontorkapacitet. Samtidig har andre virksomheder strammet reglerne for hjemmearbejde og sat begrænsninger herpå.
Mange virksomheder efterspørger fleksible kontorkoncepter som servicerede kontorer og kontorhoteller med skaleringsmuligheder og flere faciliteter. I København er udbuddet stort, mens Aarhus oplever begrænset kapacitet trods høj efterspørgsel.
Bæredygtighed spiller en stigende rolle for både lejere og investorer, drevet af ESG-krav og kommende regulering. Ejendomme med højt klimaaftryk kan miste værdi, mens certificerede og energiforbedrede ejendomme ventes at stå stærkere.
Tomgangen for kontorer er steget med 0,9 procentpoint fra 4. kvartal 2023 til 4. kvartal 2024 til 6,0%. Afkastkravene og markedslejen forventes at være stabile i den kommende tid.
Markedsleje og afkast
Detailhandlen fortsætter væksten, mens transaktionsaktiviteten viser styrke
Detailhandlen oplevede en fremgang i 2024 med en stigning på 2,1 procentpoint i mængdeindekset og 3,2 procentpoint i værdiindekset, drevet af stigende realløn. Privatforbruget forventes at fortsætte med at stige i 2025, understøttet af et stærkt arbejdsmarked og lav inflation. En handelskrig med USA kan dog udgøre en risikofaktor, hvilket kan have konsekvenser for detailhandlen.
Transaktionsaktiviteten var generelt svag i 2024, men sluttede stærkt med salget af en detailejendomsportefølje til ca. 900 mio. kr. Strøget i København oplevede øget aktivitet, bl.a. Bucherers køb af Østergade 22 til rekordhøj kvadratmeterpris.
Mod slutningen af 2024 var udlejningen i København travl, mens markedet var mere fragmenteret på landsplan. Det er primært de decentrale områder der kæmper, mens hovedstrøgene i større byer klarer sig bedre.
Efterspørgslen på dagligvareporteføljer med spredning er stabil pga. deres attraktive risikoprofil med lejekontrakter med lange uopsigelighed, hvilket gør disse ejendomme relativt højt prissat.
Tomgangen for detail steg kun 0,2 procentpoint fra 4. kvartal 2023 til 4. kvartal 2024 og lå på 3,2%. Afkastkravene vurderes stabile, understøttet af forventede rentefald, mens der lokalt kan være risiko for faldende markedsleje.
Markedsleje og afkast
Højere lejestigninger som følge af NPI-reguleringer har presset lejerne. Det er dog indtrykket, at ikke alle udlejere har implementeret fuld NPI-regulering. Blandt nogle udlejere er der dels taget hensyn til lejernes robusthed eller risiko for opsigelse og dels er taget hensyn til risikoen for en §13 regulering af lejen grundet risikoen for, at den regulerede leje ville overstige markedslejen. Risikoen for høje NPI-reguleringer har desuden medført øget opmærksomhed blandt lejerne på klausuler omkring regulering i lejekontrakterne. Dette betyder, at der i stigende grad forventes krav til maksimalregulering fremadrettet.
Tomgangen for detail har været svagt stigende det seneste år, hvor tomgangen er steget svagt med 0,2 procentpoint til 3,1 % i 2. kvartal 2024. Afkastkravene vurderes over en bred kam stabile til let stigende over det kommende år, mens der er visse risikoer for faldende markedsleje nogle steder.
Høj efterspørgsel og bæredygtighed præger industri- og logistiksegmentet
Logistiksegmentet oplevede fortsat høj efterspørgsel i 2024 med en transaktionsvolumen på over 13 mia. kr. Især lager- og logistikejendomme nær de største byer var efterspurgte. Den største handel var DSV’s salg af Danmarks største logistikcenter i Horsens for ca. 3,3 mia. kr., svarende til 25% af årets volumen inden for lager- og logistikejendomme.
Efterspørgslen er størst på moderne logistikejendomme nær vigtig infrastruktur. Let industri oplever også høj efterspørgsel, da mange erhvervsområder i de største byer omdannes til boliger.
Bæredygtighed er i fokus, særligt certificerede og energieffektive ejendomme. DSV’s logistikcenter i Horsens er et eksempel med solceller, batteriteknologi og geotermisk opvarmning.
Sale-&-lease-back-aftaler med lange lejekontrakter er populære, hvor virksomhedernes bonitet og uopsigelighedsperioder er afgørende for omsætteligheden, mens beliggenheden spiller en mindre rolle.
Det bliver sværere at finde arealer til logistikejendomme på de bedste placeringer, men på kort sigt er der overudbud i Trekantområdet og den sydvestlige logistikkorridor ved København, hvilket øger tomgangen. Det kan presse lejen lidt ned på kort til mellemlang sigt, mens de langsigtede udsigter er positive.
Tomgangen på lager- og logistikejendomme steg det seneste år med knap 1 procentpoint til 2,9%. Afkastkravene forventes at være stabile i det kommende år. Det samme med markedslejen, der dog kan variere geografisk.
Markedsleje og afkast
Bliv opdateret på de seneste markedstal i Market Update
Efter mere end 30 år med samme ejer er en boligudlejningsejendom på Slotsgade 44 i Slagelse nu solgt. Køber er et ungt brødrepar Marcus Vestergaard (23) og Luca Vestergaard (19) fra BoBedst, som totalrenoverer ejendommens seks lejemål og planlægger at opføre yderligere to boliger på en tilhørende grund. Salget er formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, som også formidlede Marcus Vestergaards køb af sin første ejendom på Bredegade 66 i 2020, da han blot var 18 år gammel.
I årtier har Apostolsk Kirke Danmark ejet Påruplejren, mellem Ikast og Silkeborg. Nu er lejren solgt til et midtjysk ægtepar, Jytte og Henrik Bondgaard, som bevarer navnet og lejrens sjæl med fokus på natur, nærvær og fællesskab. De første bookinger er allerede i kalenderen, og de nye ejere ser frem til at invitere til familiefester, feriekolonier, lejrskoler og kurser. Salget af den populære lejr, hvor 72 overnattende gæster kan boltre sig på knap 20 tønder land, er formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech.
Mikkel Valeur er optaget som ny partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Roskilde. Partnerstillingen kommer som følge af nogle succesrige år, hvor den unge, lokalkendte erhvervsmægler har vundet flere flotte priser – bl.a. blev han i 2024 ”Årets Youngstar” og den erhvervsmægler, som solgte flest ejendomme i EDC Erhverv Poul Erik Bech i 2023 og 2024. Efterspørgslen på erhvervsejendomme i Roskilde og omegn er stor, og transaktionsvolumen har været høj i første kvartal af 2025. Derfor har Mikkel Valeur og resten af erhvervscentret i Roskilde store ambitioner for de kommende år.