Hvad gør man, når man som ung landmand gerne vil ind i land­brugs­bran­chen, men som så mange andre unge ikke lige kan overtale banken til at købe og overtage et stort landbrug til et tocifret millionbeløb? Ja, så gør man som planteavler Daniel Nøhr Andersen fra Møn og bliver forpagter – og på den måde arbejder sig ind i branchen. Det er en løsning, som ejen­doms­mæg­ler­virk­som­he­den EDC Landbrug Poul Erik Bech har hjulpet med. Det har resulteret både en glad sælger, køber og ikke mindst forpagter.

I efteråret 2020 havde EDC Landbrug Poul Erik Bech en spændende land­brugs­e­jen­dom på Fanefjord Kirkevej ved Askeby på Møn til salg. Pro­duk­tions­e­jen­dom­men var sat til salg for 45 mio. kr. med 280 ha med gode drifts­byg­nin­ger og en yderligere maskinpark til 5 mio. kr.

Frank Poll, landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, siger: ”Vi har selvfølgelig flest ’normale’ sager, hvor det fx er en nabo eller en fra området, som opkøber et pro­duk­tions­land­brug for at udvide sin bedrift – eller nogle som ønsker at komme tættere på naturen og køber et fri­tidsland­brug. Men dette er en lidt alternativ sag med en speciel løsning. Her er vi virkelig på en spændende mægler- og rå­d­giv­nings­op­ga­ve med at få enderne til at mødes.”

”Derfor er det også ekstra til­freds­stil­len­de, når det lykkedes at stå tilbage med en tilfreds sælger, hvor en udenlandsk investor køber land­brugs­jor­den. De ønskede ikke at eje bygningerne og havde samtidig brug for en forpagter til at drifte ejendommen. Det blev Daniel Nøhr Andersen en ung mand på 28 år, som er dygtig planteavler, der ender med at købe land­brugs­e­jen­dom­men og lave en langvarig for­pagt­nings­af­ta­le på jorden. På den måde kommer han i gang som selvstændig landmand. Det ender altså med at blive en super aftale for alle parter, hvor enderne mødes,” forklarer Frank Poll.

For tidligt med ge­ne­ra­tions­skif­te

Daniel Nøhr Andersen er uddannet agrarøkonom og købte sin første gård i 2017. Han har også været underforvalter på Kragerup gods på Vestsjælland og arbejdet for Goodvalley i Rusland. Han er nu forpagter på en 280 ha plan­teavls­e­jen­dom på Møn og har forpagtet forældrenes planteavl. Han siger: ”Jeg er født og opvokset på Møn ca. 10 km. fra den til forpagtede ejendom. Jeg har altid arbejdet med landbrug og brænder virkeligt for det. Jeg ejer selv ca. 30 ha. og har nu forpagtet ca. 600 ha. Mine forældre er i sidste halvdel af 50’erne, så det er for tidligt med et fuldt ge­ne­ra­tions­skif­te i familien. Derfor var en for­pag­ter­løs­ning også interessant internt i vores familie. Mine forældre har en svi­ne­pro­duk­tion, som beskæftiger dem fuldt ud i dag. Planteavlen bliver drevet konventionelt med et bredt sædskifte bestående af: Vinter-/vårhvede, maltbyg, sukkerroer, vinterraps og frøproduktion.

Kræver kapital

Der skal meget kapital til at eje sit eget landbrug, hvilket selvfølgelig er svært at skaffe som ung landmand. Daniel Nøhr Andersen siger: ”For­pagt­nings­af­ta­len med Dansk Demetra er ideel for mig. Planen er at vækste med tiden i et sundt og fornuftigt tempo og udvikle virksomheden både med forpagtede og ejede arealer. Jeg har en idé om, at jeg på sigt ejer ca. 50% og forpagter 50%. Vi har lavet en lang for­pagt­nings­af­ta­le på den nye ejendom, og jeg er ikke i tvivl om, at der fremadrettet kan blive fundet løsninger med Dansk Demetra som investor. Vi har et godt samarbejde, som kommer begge parter til gode.”

Om samarbejdet med EDC Landbrug Poul Erik Bech siger han: ”Der er ingen tvivl om, at landbrugschef Frank Poll har en stor landbugsfaglig viden. Det er selvfølgelig enormt vigtigt, at han har et stort netværk i den rolle, han har med at skabe match og samarbejder mellem sælgere og købere, og i denne situation altså også med mig som forpagter. Det gælder i høj grad om at finde brugbare løsninger. Det er en stor fordel for alle parter, så jeg kan på det varmeste anbefale at bruge Frank, hvis man går med tanker om at købe eller sælge sin land­brugs­e­jen­dom.”

Vil du vide mere om ejen­doms­mar­ke­det indenfor landbrug?

Vil du vide mere om land­brugs­mar­ke­det? Læs seneste udgave af LandbrugFokus nu!

Landbrugsmægler med nationalt netværk

Vi er en specialiseret land­brugs­af­de­ling, og en del af Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed. Ud over land­brugs­af­de­ling, får du et landsdækkende netværk af 19 erhvervscentre og over 80 boligbutikker, til at sælge dit landbrug.

Frank Poll

Landbrugschef, forstkandidat, ejendomsmægler, MDE

fpo@edc.dk22 14 65 28EDC Landbrug Poul Erik Bech

EDC Landbrug Poul Erik Bech

Østergade 2, 4700 Næstved

199@edc.dk58 58 77 09

DEKRA udvider med nyt DGNB-certificeret AMU Center på 2.700 m² i Nørresundby

Den tyske sik­ker­heds­gi­gant, DEKRA, med afdelinger i mere end 60 lande og over 48.000 medarbejdere udvider deres nordjyske til­ste­de­væ­rel­se. Virksomheden har købt et grundstykke på 15.000 m² i Nørresundby, hvor de opfører et nyt DGNB-certificeret AMU Center til trans­port­bran­chen, der forventes færdig primo 2025. EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg har takket være netværk og lokalkendskab formidlet salget mellem sælger Brian Schou fra K3 ejendomme og køber DEKRA.

  • Aalborg
  • DEKRA
  • Byggeprojekt
Læs artikel

Ankerhus en af Skagens mest markante ejendomme sat til salg for knap 64 mio. kr.

Ankerhus, en markant skikkelse i bybilledet i Skagen, er sat til salg. EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel skal formidle salget af ejendommen, der indeholder 12 eksklusive lejligheder, 2 fuldt udlejede er­hvervs­le­je­mål i stueetagen og en traditionel Skagen villa, der er bygget i samme stil som resten af ejendommen.

  • Skagen
  • Ankerhus
  • Investering
Læs artikel

228 ha plan­teavls­e­jen­dom med godslignende karakter til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing

En herskabelig plan­teavls­e­jen­dom med moderniseret hovedhus, tre boliglejemål og syv drifts­byg­nin­ger er sat til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing på Nordfalster. EDC Landbrug Poul Erik Bech skal formidle salget af den imponerende ejendom, der råder over 228 ha. dyrk­nings­sik­ker landbrugsjord med enormt potentiale for grøn produktion.

  • Landbrug
  • Lolland Falster
Læs artikel