Massiv efterspørgsel: Faldende afkast forventes

Segmentet for industri- og logistikejendomme er i en opadgående trend, drevet af øget onlinehandel og teknologisk udvikling. Nye forbrugere og øget forbrug i flere kategorier gav vækst i e-handel på 6% i 2020 og ny rekordomsætning på 154 mia. kr. trods markant tilbagegang i fx online køb af rejser. Andelen af forbrugere, som har handlet dagligvarer, mad og drikke på nettet, er steget med 34 % ift. 2019 og sammen med bolig- og havekategorien og hobby- og kontorartikler har salget af dagligvarer således haft den klart største fremgang under krisen.

Den høje efterspørgsel efter industri- og logistikejendomme er primært fokuseret på nyere og moderne ejendomme, med god loftshøjde, lette adgangsforhold og en placering tæt på essentiel infrastruktur såsom motorveje. Det er derfor vigtigt, at der fortsat opføres nye og moderne industri- og logistikejendomme, da mange virksomheder med et akut behov, efterspørger disse. Derfor vurderes det fortsat, at der er et uforløst potentiale, da der ikke er opført tilstrækkeligt moderne industriejendomme til at efterkomme markedets høje efterspørgsel. Dermed er der forventninger om stigende markedsleje og faldende afkastkrav i flere områder.

Afkastkravene er fortsat høje sammenlignet med andre segmenter grundet den øgede konjunkturrisiko, som en investor påtager sig. Der er fl ere investorer, som er meget interesserede i at investere i moderne industri- og logistikejendomme eller bygge nye, moderne industri- og logistikejendomme, hvis virksomheder ønsker at indgå i længerevarende lejekontrakter. Det kan være med til at sænke risikoen for investor betydeligt. Endelige er sale and leaseback transaktioner med lange lejekontrakter særdeles populære, da den lange lejeperiode er med til at mindske risikoen for investorerne.

Andelen af ledige industri- og logistikejendomme i 2. kvartal 2021 er ifølge ejendomstorvets statistik faldet med 0,4 procentpoint til 2,2% siden sidste kvartal. Højest andel findes stadig i Region Hovedstaden på 3,2%, primært pga. den høje andel på 4,1% i Københavns omegn, mens Region Nordjylland stadig er den region med lavest andel på 1,5%.


* Den opnåelige leje pr. år incl driftsomkostninger i det nuværende marked på primære ejendomme

** Tal er baseret på primære ejendomme med god beliggenhed samt moderne/tidssvarende byggestil og faciliteter.

Kilde: EDC Erhverv Poul Erik Bech, estimater juni 2021.