Detailhandlen oplever flere tomme lokaler: ”Bremser nethandlens fremmarch”

  • Detail

Antallet af tilgængelige butiks- og re­stau­ra­tions­lo­ka­ler har set ind i en opadgående stime fem kvartaler i træk. Det viser de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk. Nøg­le­for­kla­rin­gen skal findes ved øget til­ba­ge­hol­den­hed blandt butikskæder og forbrugere, men vi ser dog positive tegn, især fordi fysiske butikker står stærkere over for on­li­ne­kon­kur­ren­ter end først antaget.

I fem kvartaler i træk er "til leje"-skiltene blevet ved med at dukke op foran de­tail­han­delslo­ka­ler, spisesteder, caféer og takeaway-forretninger i Danmark, viser de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk. Lige nu er 10.500 er­hvervs­le­je­mål og ejendomme udbudt over hele landet. Af disse er 2.100 lokaler til detailformål.

”Aktuelt er der udbudt 633.000 m² butikslokaler over hele landet på vores portal – en stigning på 104.000 m² i løbet af fem kvartaler, svarende til 35 supermarkeder i størrelse med Føtex eller Meny. De to seneste kvartaler har stigningerne i m² dog været mindre, og med et aktuelt udbud på 3,1% af de samlede butiksarealer er vi ikke helt oppe på niveauet i 2020. Men udlejerne har en del m², de gerne vil have afsat, og derfor har butikskæder og iværksættere en masse at vælge imellem lige nu,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Forventes at stige yderligere
Høje prisstigninger i 2022 og et fortsat højt renteniveau har udhulet købekraften hos nogle forbrugere, mens høj beskæftigelse holder hånden under pri­vat­for­bru­get. Selvom sam­fund­s­ø­ko­no­mi­en er relativt sund, bruger danskerne ganske enkelt ikke nok penge, og det afspejler sig i tomgangen.

”Efter to år med krig i Ukraine har danskerne stadig ikke fået spen­der­buk­ser­ne på, og selv om inflationen er aftaget igen, er der meget usikkerhed hos forbrugerne. Det smitter af på butikker og spisesteder, og nogle af de stærke kæder er begyndt at drøfte le­je­be­tin­gel­ser med deres udlejere,” siger Frank Heskjær, detailchef hos EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Han fortsætter: ”Det er efterhånden de færreste butikker og kæder, der investerer i nye lokaler eller lokationer, og tendensen peger i højere grad i retning af, at man lukker sine afdelinger. Ligeledes er kravene til ejendomme kun blevet større med tiden, mens stadigt stigende priser og lejeniveauer også har skubbet til øget fokus på effektive løsninger. Vi tror fortsat på, at vi vil opleve en stigning i antallet af ledige detaillokaler, men jeg tror ikke, at vi skal forvente en markant udvikling.”

Nethandel holdes i skak
Til trods for manges mørke forudsigelser om butikslivets endeligt efter corona, står butikkerne endnu. Årsagen skal bl.a. findes i mere smidige re­tur­ne­rings­pro­ces­ser, som butikkerne tilbyder, men også i et enormt dynamisk detailmarked:

”Nethandlen har ikke gjort det indhug i de fysiske butikker, som mange forudså for få år siden, og flere net­virk­som­he­der er begyndt at understøtte salget med fysiske butikker, så det fx er lettere at returnere varer. Vi ser hele tiden nye koncepter i gadebilledet, og en kæde som Normal er begyndt at åbne afdelinger, også i en del lidt mindre byer,” siger Frank Heskjær.

Hos EDC Erhverv Poul Erik Bech oplever man enormt stor forskel på, hvad der er attraktivt i diverse lokalområder i hele landet. Nogle steder er strøgbutikker det store hit, mens der i andre byer er større efterspørgsel på mindre lokaler væk fra cen­tral­pla­ce­rin­ger­ne. Det betyder helt konkret, at udlejere og mæglere må være vakse for at finde de mest gunstige løsninger.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Rådhuspladsen 3, mezz, 8000 Aarhus C

802@edc.dk87 30 99 30

DEKRA udvider med nyt DGNB-certificeret AMU Center på 2.700 m² i Nørresundby

Den tyske sik­ker­heds­gi­gant, DEKRA, med afdelinger i mere end 60 lande og over 48.000 medarbejdere udvider deres nordjyske til­ste­de­væ­rel­se. Virksomheden har købt et grundstykke på 15.000 m² i Nørresundby, hvor de opfører et nyt DGNB-certificeret AMU Center til trans­port­bran­chen, der forventes færdig primo 2025. EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg har takket være netværk og lokalkendskab formidlet salget mellem sælger Brian Schou fra K3 ejendomme og køber DEKRA.

  • Aalborg
  • DEKRA
  • Byggeprojekt
Læs artikel

Ankerhus en af Skagens mest markante ejendomme sat til salg for knap 64 mio. kr.

Ankerhus, en markant skikkelse i bybilledet i Skagen, er sat til salg. EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel skal formidle salget af ejendommen, der indeholder 12 eksklusive lejligheder, 2 fuldt udlejede er­hvervs­le­je­mål i stueetagen og en traditionel Skagen villa, der er bygget i samme stil som resten af ejendommen.

  • Skagen
  • Ankerhus
  • Investering
Læs artikel

228 ha plan­teavls­e­jen­dom med godslignende karakter til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing

En herskabelig plan­teavls­e­jen­dom med moderniseret hovedhus, tre boliglejemål og syv drifts­byg­nin­ger er sat til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing på Nordfalster. EDC Landbrug Poul Erik Bech skal formidle salget af den imponerende ejendom, der råder over 228 ha. dyrk­nings­sik­ker landbrugsjord med enormt potentiale for grøn produktion.

  • Landbrug
  • Lolland Falster
Læs artikel