Flere ubemandede butikker og mere selvbetjening: Arbejdskraftsmangel og AI driver ny æra i detail- og restaurationsbranchen
- Detail
AI og robotter overtager forsat flere arbejdsfunktioner i detail- og restaurationsbranchen, og selvbetjeningsløsninger og ubemandede butikker vinder frem både globalt og i Danmark. Det betyder, at vi skal indstille os på mindre personlig kundekontakt i fremtiden. Forklaringen findes i arbejdskraftmangel, stigende lønninger, teknologisk innovation og nye forbrugsmønstre, men det menneskelige element kan ikke fuldgyldigt erstattes, understreger en af verdens største ejendomsmæglerfirmaer, JLL, og deres danske samarbejdspartner EDC Poul Erik Bech.
AI, robotter og digitaliserede løsninger har revolutioneret den måde vi mennesker arbejder, handler og oplever på. Det gælder også i detail- og restaurationsbranchen, hvor antallet af selvbetjeningskasser, bestillingsskærme, QR-koder, apps og ubemandede butikker udbredes i hastig fart. Helle Nielsen Ziersen, Head of EDC International Poul Erik Bech, fortæller:
”Selvbetjeningsløsninger er internationalt kommet for at blive og finder stille og roligt indpas i Danmark. Ifølge vores internationale samarbejdspartner, JLL, forventes antallet af selvbetjeningskasser i dagligvarebutikker at overstige 2 mio. globalt frem mod 2029. Samtidig ser vi også flere og flere ubemandede butikker, hvor kameraer og sensorer registrerer, hvilke varer kunderne tager fra hylderne, hvorefter de kan betale digitalt på telefonen. I 2016 var amerikanske Amazon Go den første ubemandede butik, men særligt Asien har taget konceptet til sig, hvor bl.a. flere 7-eleven butikker drives uden personlig betjening.”
”I restaurationsbranchen, og særligt Fast Food-segmentet, er digitale selvbestillingsskærme blevet standarden, mens QR-koder og tablets også vinder frem på flere caféer. Det er med god grund, da internationale studier viser, at kunder bestiller 15-30 % mere via skærme end ved en fysisk skranke, samtidig med at bestillingsprocessen selvfølgelig optimeres."
Fire faktorer driver værket
Ifølge Helle Nielsen Ziersen og JLL skyldes udviklingen fire centrale faktorer: ”Konkurrencen om arbejdskraft er hård, og detail- og restaurationsbranchen kæmper med at rekruttere og fastholde medarbejdere. Det presser lønningerne op, og automatiserede løsninger er derfor en attraktiv måde at reducere de faste omkostninger på. Vi har samtidig set markante teknologiske fremskridt, især inden for AI, som butikker forsøger at implementere for at optimere kunderejsen. Ubemandede butikker og selvbestillingsskærme gør samtidig, at lange køer undgås, og det giver mulighed for at holde døgnåbent. Det imødekommer de nye forbrugsmønstre i en tid præget af travlhed og tidsmangel, hvor fleksibilitet er i høj kurs.”
Flere danske eksempler
Også i Danmark har vi taget konceptet til os. Frank Heskjær, Head of Retail hos EDC Poul Erik Bech Aarhus, fortæller: “Selvbetjeningskasser og SCAN-selv er blevet fast inventar i de store dagligvarebutikker i herhjemme. Siden 2022 har vi også set flere ubemandede butikker komme til og de har især fundet fodfæste i mindre lokalsamfund, hvor det er udfordrende at tiltrække medarbejdere og hvor kundeantallet er lavere. Det gælder bl.a. i sommerhusområder, hvor de små købmandsbutikker både kan findes ubemandede og med døgnåbent.”
”Nu retter de største detailkoncerner blikket mod større byer, og i oktober 2024 åbnede Salling Group deres første døgnåbne, ubemandede butik, Føtex go, centralt i Aarhus. Også Reitan Convenience udvikler på konceptet, mens flere af de større genbrugsbutikker arbejder med såkaldte ”tillidsbutikker” – b.la. i Bruuns Galleri i Aarhus. Kigger vi uden for dagligvare-segmentet er Teeshoppen et af det mest kendte brands, der har ubemandede butikker, og så er der også bageriet Organic Market, som er Danmarks første ubemandede bageri, og som i dag har fire lokationer. Konceptet er især populært blandt yngre generationer, mens den ældre generation er mere tilbageholdende, da de skal angive personoplysninger for at tjekke ind i butikken.”
Menneskeligt element uerstatteligt
Den nye virkelighed i detail- og restaurationsbranchen er ikke ensbetydende med, at vi mennesker fuldgyldigt kan erstattes understreger Helle Nielsen Ziersen:
”Det menneskelige element er det, der adskiller fysiske butikker fra online shopping, og ifølge JLL’s forskning foretrækker 67% af forbrugerne stadig at shoppe og handle fysisk. Derfor bør butikker være forsigtige med fuld automatisering, da de risikerer at forringe kundeoplevelsen og gøre den mere upersonlig. JLL’s data viser også, at 75% af forbrugerne i mad- og fødevareindustrien betragter menneskelig interaktion som en afgørende faktor for en god kundeoplevelse. Vores forventning er derfor også, at vi fremadrettet vil se de ansattes rolle ændre sig fra mere traditionelle opgaver som varehåndtering, bestilling og betaling til mere værdiskabende funktioner som inspiration, underholdning og rådgivning.”