Nybyggeri giver flere tomme kontorer i Aarhus - især tomgang på ældre kontorer

  • Kontor
  • Aarhus

Aarhus får masser af nye kontorer, og selv om mange af de nybyggede m2 bliver lejet ud, er tomgangen steget markant. Især ældre kontorer står tomme, og det er sandsynligt, at tomgangen vokser yderligere det næste par år.

Det seneste år er tomgangen eller udbuddet af kontor- m2 i Aarhus Kommune vokset med næsten 50%, viser de seneste data fra Ejendomstorvet.dk. Eller set med mere positive briller: Virksomheder på jagt efter nye lokaler har fået meget mere at vælge imellem.

”For et år siden var udbuddet af kontorlokaler i Aarhus på vores portal knap 124.000 m2. Det er nu på lidt over 185.000 m2, svarende til en stigning på over 60.000 m2. Med til billedet hører, at byen i samme tidsrum har fået næsten 120.000 ekstra m2 fra nybyggeri, så det er altså lykkedes at få afsat rundt regnet halvdelen af det ekstra kontorareal,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

På landsplan er lige knap 10.300 er­hvervs­le­je­mål og ejendomme udbudt via Ejendomstorvet.dk, heraf næsten 3.800 kontorlokaler. Af dem ligger 381 i Aarhus og 332 i de øvrige ti østjyske kommuner. Målt i forhold til det samlede kontorareal er udbuddet eller tomgangen i Aarhus steget fra 5,1% til 7,2% – til sammenligning er tomgangstallet godt 5% på landsplan.

Nyt kontorbyggeri giver tomgang
Henrik Frost Sørensen, partner og er­hvervs­di­rek­tør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus, siger: ”Flere og flere store virksomheder rykker til det omfattende nybyggeri i Sydhavnen. Det giver stigende tomgang i midtbyen, hvor udlejerne er nødt til at se på, hvad de skal gøre med de overskydende kontorlokaler. Mange af kontorerne har været brugt af de hidtidige lejere gennem en årrække, og de har derfor som udgangspunkt brug for at blive opgraderet. Men der er muligt, at de fx skal omdannes til boliger eller hotel. Skal de udlejes igen som kontor, skal de opgraderes, da mange virksomheder er blevet mere krævende og fx ønsker lækker indretning, godt indeklima, skøn kantine og et lavt energimærke.” Han fortsætter:

”Nogle virksomheder har måske fået behov for mindre plads, men der er ingen tvivl om, at ho­ved­for­kla­rin­gen på den øgede tomgang er, at Aarhus har fået en del nybyggeri. Selvom de nybyggede lokaler tiltrækker stærke lejere, så er udfordringen, hvad der skal ske med de lokaler, virksomhederne flytter fra. Foreløbig er en stor del af de ekstra m2 blevet absorberet, men med omfattende byggeri har vi udsigt til endnu flere nye kontorarealer – især i 2025 og 2026. Derfor er det sandsynligt, at tomgangen kan stige yderligere,” siger Henrik Frost Sørensen, EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Også det øvrige Østjylland – med bl.a. Horsens, Randers, Silkeborg og Skanderborg – kan registrere flere ledige kontorarealer end for et år siden. Stigningen på 20% er dog mere begrænset end Aarhus’ næsten 50%. Det skyldes, at en stor del af kon­tor­byg­ge­ri­et i Aarhus sker uden, at udlejerne har alle lejere på plads på forhånd. Spaden bliver derimod næsten aldrig stukket i jorden uden for Aarhus, før alle kontor- m2 er afsat.

Aarhus har pt knap 2,6 mio. kontor- m2 svarende til lidt over 9% af landets samlede kontorareal, mens der er 1,8 mio. m2 kontorer i det øvrige Østjylland. Aalborg og Odense har begge knap 1 mio. m2 kontorareal.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

Henrik Frost Sørensen

Partner og er­hvervs­di­rek­tør, cand.merc.jur, erhvervsmægler, MDE

hfs@edc.dk51 85 42 8658 58 76 84EDC Erhverv Poul Erik Bech

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Rådhuspladsen 3, mezz, 8000 Aarhus C

802@edc.dk87 30 99 30

Udbuddet af boliger i Aarhus kan slet ikke følge med efterspørgslen: Nærmest umættelig appetit på boliglejemål og bo­li­g­ud­lej­nings­e­jen­dom­me

De senere år har der været meget snak om boligmarkedet i Smilets By, og medierne har haft travlt med at puste til ilden om, at der stod for mange tomme lejligheder i Aarhus. Situationen er nu vendt fuldstændig på hovedet, da boligtomgangen i Aarhus er helt nede på 1,4%, som indikerer, at tomgangen nærmest er ikke eksisterende. Det er endda inden de kommende studerende for alvor skal finde boliger i Aarhus i de kommende par måneder og fremtiden bliver ikke umiddelbart meget bedre, da det planlagte byggeri også halter langt efter.

    Læs artikel

    Fremtiden sikret efter turbulent tid: Populær festival køber campingplads

    Musik i Lejet har siden 2009 afholdt deres festival på p-pladsen ved stranden i Tisvilde, men sådan bliver det ikke i år. I stedet rykker den populære festival 5 km væk til Tisvildeleje Camping, som de netop har købt. EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland har formidlet salget af campingpladsen, der udover Musik i Lejet skal bruges til både camping og events i fremtiden.

    • Musik i Lejet
    • Camping
    • Investering
    Læs artikel

    Ungt brødrepar følger i faderens fodspor med nyt bygge- og in­ve­ste­rings­pro­jekt i Slagelse

    Efter mere end 30 år med samme ejer er en bo­li­g­ud­lej­nings­e­jen­dom på Slotsgade 44 i Slagelse nu solgt. Køber er et ungt brødrepar Marcus Vestergaard (23) og Luca Vestergaard (19) fra BoBedst, som totalrenoverer ejendommens seks lejemål og planlægger at opføre yderligere to boliger på en tilhørende grund. Salget er formidlet af EDC Erhverv Poul Erik Bech Slagelse, som også formidlede Marcus Vestergaards køb af sin første ejendom på Bredegade 66 i 2020, da han blot var 18 år gammel.

    • investering
    • Slagelse
    Læs artikel