Stadig meget lav tomgang: Tomgangen stiger i Østjylland, men ingen grund til panik

  • Industri
  • Aarhus

Udbuddet af ledige logistik- og lagerlokaler i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner er steget med mere end 50% det seneste år, men der er stadig meget lave tomgangstal. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, og udviklingen skyldes bl.a. mængden af nybyggeri og ophøret af en kortvarig Corona-effekt, da mange virksomheder øgede deres lagre. Det forklarer Industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Der er kommet lidt flere m² at vælge imellem for Østjyske virksomheder, der er på udkig efter lokaler til lager, logistik og produktion. For et år siden lå udbuddet i de 11 østjyske kommuner på i alt 110.700 m² – det er nu steget til 168.500 m².

”Stigningen er på lidt over 52% på et år eller 57.800 m². Det svarer til et samlet areal på 8 fodboldbaner. Det hører dog med til billedet, at niveauet for et år siden var det laveste, vi har registreret i de 20 år, vi har data for udbudte er­hvervslo­ka­ler. I 2011, da tingene så værst ud efter finanskrisen, lå udbuddet på lidt over 1 mio. m² i Østjylland. Men det seneste år er udbuddet af m² altså steget støt, kvartal for kvartal,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

I øjeblikket er godt 1.200 lokaler til lager og logistik udbudt på landsplan på Ejendomstorvet.dk. Af dem ligger 193 i Østjylland – 47 mere end sidste år.

Ingen grund til alarm
Udbuddet af m² til lager og logistik i det Østjyske er steget fra 0,9% for et år siden til nu 1,3%, hvilket er en smule under lands­gen­nem­snit­tet på 1,7%, så det er stadig meget små tomgangstal.

”Mange virksomheder valgte at opskalere eller øge sine lagrer efter Corona-nedlukningerne i Kina og de fragtproblemer, der afstedkom. Det betyder, at efterspørgslen på lagerkapacitet skød i vejret i 2021 og 2022, hvilket gjorde et markant indhug på udbuddet af ledige m². Det virker til, at la­gero­p­byg­nin­gen har nået sit topniveau, og dermed er efterspørgslen også ved at aftage. Det til trods er tomgangen i egnen fortsat meget lav, da der selvfølgelig altid vil være virksomheder, der flytter landsdel, eller ønsker mindre eller flere m2,” fortæller Mads Bjerrum Christensen, industrichef, EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Han peger, at der ikke er behov for at slå alarm helt endnu: ”Baggrunden for stigningen er jo, at der bliver bygget en del rundt om i Østjylland. Selve Aarhus har en del ledige lokaler, men flere af dem ligger i ældre ejendomme i ældre in­du­stri­om­rå­der, hvor fx indretningen ikke er optimal. Det øgede udbud stammer især fra mindre lokaler, men vi har stadig rimelig stor efterspørgsel på større enheder, og mange virksomheder har selv likviditet til at eje frem for at leje.”

I Østjylland har man samlet 13,2 mio. m² til lager, logistik, værksted og produktion, hvilket svarer til lidt over en sjettedel af landets samlede lagerarealer.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Rådhuspladsen 3, mezz, 8000 Aarhus C

802@edc.dk87 30 99 30

DEKRA udvider med nyt DGNB-certificeret AMU Center på 2.700 m² i Nørresundby

Den tyske sik­ker­heds­gi­gant, DEKRA, med afdelinger i mere end 60 lande og over 48.000 medarbejdere udvider deres nordjyske til­ste­de­væ­rel­se. Virksomheden har købt et grundstykke på 15.000 m² i Nørresundby, hvor de opfører et nyt DGNB-certificeret AMU Center til trans­port­bran­chen, der forventes færdig primo 2025. EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg har takket være netværk og lokalkendskab formidlet salget mellem sælger Brian Schou fra K3 ejendomme og køber DEKRA.

  • Aalborg
  • DEKRA
  • Byggeprojekt
Læs artikel

Ankerhus en af Skagens mest markante ejendomme sat til salg for knap 64 mio. kr.

Ankerhus, en markant skikkelse i bybilledet i Skagen, er sat til salg. EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel skal formidle salget af ejendommen, der indeholder 12 eksklusive lejligheder, 2 fuldt udlejede er­hvervs­le­je­mål i stueetagen og en traditionel Skagen villa, der er bygget i samme stil som resten af ejendommen.

  • Skagen
  • Ankerhus
  • Investering
Læs artikel

228 ha plan­teavls­e­jen­dom med godslignende karakter til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing

En herskabelig plan­teavls­e­jen­dom med moderniseret hovedhus, tre boliglejemål og syv drifts­byg­nin­ger er sat til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing på Nordfalster. EDC Landbrug Poul Erik Bech skal formidle salget af den imponerende ejendom, der råder over 228 ha. dyrk­nings­sik­ker landbrugsjord med enormt potentiale for grøn produktion.

  • Landbrug
  • Lolland Falster
Læs artikel