Stadig meget lav tomgang: Tomgangen stiger i Østjylland, men ingen grund til panik

  • Industri
  • Aarhus

Udbuddet af ledige logistik- og lagerlokaler i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner er steget med mere end 50% det seneste år, men der er stadig meget lave tomgangstal. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, og udviklingen skyldes bl.a. mængden af nybyggeri og ophøret af en kortvarig Corona-effekt, da mange virksomheder øgede deres lagre. Det forklarer Industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Der er kommet lidt flere m² at vælge imellem for Østjyske virksomheder, der er på udkig efter lokaler til lager, logistik og produktion. For et år siden lå udbuddet i de 11 østjyske kommuner på i alt 110.700 m² – det er nu steget til 168.500 m².

”Stigningen er på lidt over 52% på et år eller 57.800 m². Det svarer til et samlet areal på 8 fodboldbaner. Det hører dog med til billedet, at niveauet for et år siden var det laveste, vi har registreret i de 20 år, vi har data for udbudte er­hvervslo­ka­ler. I 2011, da tingene så værst ud efter finanskrisen, lå udbuddet på lidt over 1 mio. m² i Østjylland. Men det seneste år er udbuddet af m² altså steget støt, kvartal for kvartal,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

I øjeblikket er godt 1.200 lokaler til lager og logistik udbudt på landsplan på Ejendomstorvet.dk. Af dem ligger 193 i Østjylland – 47 mere end sidste år.

Ingen grund til alarm
Udbuddet af m² til lager og logistik i det Østjyske er steget fra 0,9% for et år siden til nu 1,3%, hvilket er en smule under lands­gen­nem­snit­tet på 1,7%, så det er stadig meget små tomgangstal.

”Mange virksomheder valgte at opskalere eller øge sine lagrer efter Corona-nedlukningerne i Kina og de fragtproblemer, der afstedkom. Det betyder, at efterspørgslen på lagerkapacitet skød i vejret i 2021 og 2022, hvilket gjorde et markant indhug på udbuddet af ledige m². Det virker til, at la­gero­p­byg­nin­gen har nået sit topniveau, og dermed er efterspørgslen også ved at aftage. Det til trods er tomgangen i egnen fortsat meget lav, da der selvfølgelig altid vil være virksomheder, der flytter landsdel, eller ønsker mindre eller flere m2,” fortæller Mads Bjerrum Christensen, industrichef, EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.

Han peger, at der ikke er behov for at slå alarm helt endnu: ”Baggrunden for stigningen er jo, at der bliver bygget en del rundt om i Østjylland. Selve Aarhus har en del ledige lokaler, men flere af dem ligger i ældre ejendomme i ældre in­du­stri­om­rå­der, hvor fx indretningen ikke er optimal. Det øgede udbud stammer især fra mindre lokaler, men vi har stadig rimelig stor efterspørgsel på større enheder, og mange virksomheder har selv likviditet til at eje frem for at leje.”

I Østjylland har man samlet 13,2 mio. m² til lager, logistik, værksted og produktion, hvilket svarer til lidt over en sjettedel af landets samlede lagerarealer.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Rådhuspladsen 3, mezz, 8000 Aarhus C

802@edc.dk87 30 99 30

Tidligere folkehus og diskotek bliver til et moderne kon­tor­fæl­les­skab i Hammel

Ejendommene på Østergade 24A-C i Hammel er netop solgt. I dag findes boliglejemål, restaurant og erhvervslokale, hvor det lokalkendte Diskotek One lå før i tiden og som senest var åbent under navnet Club Dizz. Diskokugler og fadølsanlæg er for længst et overstået kapitel, og nu skal hæve-sænkeborde og ergonomiske kontorstole pryde lokalet, når et nyt og ambitiøst kon­tor­fæl­les­skabspro­jekt igangsættes. EDC Erhverv Poul Erik Bech har formidlet salget af ejendommene på vegne af Propesta ApS, som har solgt til to lokale investorer.

  • Kontor
Læs artikel

EDC Poul Erik Bech rider videre på hotelbølgen: Hoteller, kroer, kon­fe­ren­cecen­tre, feriecentre, vandrehjem og camping rykker – også på in­ve­ste­rings­fron­ten

Dansk turisme oplever et boom efter Corona. Særligt danske hoteller og feriecentre kan glæde sig over markant flere gæster med rekordmange overnatninger i Danmark i 2023. Det smitter af på in­ve­ste­rings­ly­sten, hvor EDC Erhverv Poul Erik Bech oplever stor efterspørgsel og opmærksomhed på hotelområdet, senest med salget af Hornbæk Hospital, som er ved at blive omdannet til et luksus- badehotel. Det har resulteret i oprettelsen af en dedikeret hotelgruppe, som giver en endnu mere struktureret rådgivnings- og salgsproces på hotelområdet.

  • Hotel
  • Retail
  • Investor
Læs artikel

Data og dybdegående analyser kan vise vejen til den gode investering

Den høje inflation har ført til ren­testig­nin­ger og usikkerhed i ver­den­s­ø­ko­no­mi­en, hvilket har betydet, at der er længere mellem sælgere og købere. Dybdegående analyser og datadrevet viden kan være en gamechanger og pege i retning af den gode investering – eller lige så vigtigt at give information om en given investering skal gennemføres. Research- & ana­ly­se­af­de­lin­gen i EDC Erhverv Poul Erik Bech kan hjælpe med dybdegående analyser ud fra et omfattende datagrundlag.

  • Research
  • Analyse
  • International
Læs artikel