Stadig meget lav tomgang: Tomgangen stiger i Østjylland, men ingen grund til panik
- Industri
- Aarhus
Udbuddet af ledige logistik- og lagerlokaler i Aarhus og de øvrige østjyske kommuner er steget med mere end 50% det seneste år, men der er stadig meget lave tomgangstal. Det viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk, og udviklingen skyldes bl.a. mængden af nybyggeri og ophøret af en kortvarig Corona-effekt, da mange virksomheder øgede deres lagre. Det forklarer Industrichef i EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
Der er kommet lidt flere m² at vælge imellem for Østjyske virksomheder, der er på udkig efter lokaler til lager, logistik og produktion. For et år siden lå udbuddet i de 11 østjyske kommuner på i alt 110.700 m² – det er nu steget til 168.500 m².
”Stigningen er på lidt over 52% på et år eller 57.800 m². Det svarer til et samlet areal på 8 fodboldbaner. Det hører dog med til billedet, at niveauet for et år siden var det laveste, vi har registreret i de 20 år, vi har data for udbudte erhvervslokaler. I 2011, da tingene så værst ud efter finanskrisen, lå udbuddet på lidt over 1 mio. m² i Østjylland. Men det seneste år er udbuddet af m² altså steget støt, kvartal for kvartal,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.
I øjeblikket er godt 1.200 lokaler til lager og logistik udbudt på landsplan på Ejendomstorvet.dk. Af dem ligger 193 i Østjylland – 47 mere end sidste år.
Ingen grund til alarm
Udbuddet af m² til lager og logistik i det Østjyske er steget fra 0,9% for et år siden til nu 1,3%, hvilket er en smule under landsgennemsnittet på 1,7%, så det er stadig meget små tomgangstal.
”Mange virksomheder valgte at opskalere eller øge sine lagrer efter Corona-nedlukningerne i Kina og de fragtproblemer, der afstedkom. Det betyder, at efterspørgslen på lagerkapacitet skød i vejret i 2021 og 2022, hvilket gjorde et markant indhug på udbuddet af ledige m². Det virker til, at lageropbygningen har nået sit topniveau, og dermed er efterspørgslen også ved at aftage. Det til trods er tomgangen i egnen fortsat meget lav, da der selvfølgelig altid vil være virksomheder, der flytter landsdel, eller ønsker mindre eller flere m2,” fortæller Mads Bjerrum Christensen, industrichef, EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus.
Han peger, at der ikke er behov for at slå alarm helt endnu: ”Baggrunden for stigningen er jo, at der bliver bygget en del rundt om i Østjylland. Selve Aarhus har en del ledige lokaler, men flere af dem ligger i ældre ejendomme i ældre industriområder, hvor fx indretningen ikke er optimal. Det øgede udbud stammer især fra mindre lokaler, men vi har stadig rimelig stor efterspørgsel på større enheder, og mange virksomheder har selv likviditet til at eje frem for at leje.”
I Østjylland har man samlet 13,2 mio. m² til lager, logistik, værksted og produktion, hvilket svarer til lidt over en sjettedel af landets samlede lagerarealer.