Tomgangen stiger for butikslokaler – men overraskende lille stigning

  • Detail

Detailhandlen har længe klaret sig bedre end frygtet, men i årets første måneder af 2023 er udbuddet af lokaler steget og ligger nu på det højeste i to år, viser de nyeste tal fra Ejendomstorvet.dk. Større kæder har trimmet deres butiksnet, og nogle spisesteder er bukket under, lyder nogle af forklaringerne. Men tomgangen er stadig rimelig lav på kun 2,9%.

Gennem det seneste par år har detailhandel og spisesteder trodset først cor­o­na­re­strik­tio­ner og nedlukninger, siden en cocktail med bl.a. rekordhøj inflation og lav for­bru­ger­til­lid. Men nu er tomgangen steget og ligger på det højeste niveau siden årsskiftet 2020/21. Det fremgår af et kvartårligt markedsindeks over udbudte er­hvervslo­ka­ler, udgivet af Ejendomstorvet.dk sammen med Dansk Ejen­doms­mæg­ler­for­e­ning og EjendomDanmark, som repræsenterer udlejere og ad­mi­ni­stra­to­rer af ejendomme.

”Igennem halvandet år lå det samlede udbud af m2 nogenlunde stabilt omkring 2,7% af det totale butiksareal i landet. Men ved indgangen til 2. kvartal er det steget til 2,9%, og vi skal ni kvartaler tilbage – til 1. kvartal 2021 – for at finde et højere udbud, som dengang var på 3,0%. Antallet af udbudte lokaler på vores portal var i slutningen januar 1.620 – det ligger nu 17% højere, og vi har set en markant stigning i de små lejemål,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Overraskende lille stigning
Stigningen i små lokaler afspejler, at Ejendomstorvet.dk og de tilknyttede er­hvervs­mæg­le­re har færre henvendelser end vanligt fra vordende iværksættere. Med de aktuelle udfordringer tør færre kaste sig ud i tilværelsen med egen butik eller eget spisested.

”Egentlig er det en overraskende lille stigning i tomgangen. Med høj inflation, høje energipriser, stigende rente og øgede lønudgifter er en del restauranter og spisesteder bukket under, og samtidig har flere større butikskæder, fx inden for tøj, trimmet deres net af butikker. Nu har de færre afdelinger i de allerstørste byer og kun en enkelt i mellemstore byer. Men vi ser stadig nye koncepter dukke op, og tomgangen er fortsat på et ret lavt niveau,” siger Frank Heskjær, Head of Retail hos EDC Erhverv Poul Erik Bech Aarhus med 19 erhvervscentre over hele landet.

”Gennem flere kvartaler har vi set en stigning i udbuddet af ledige lokaler til detailhandel, og det giver god mening i lyset af den høje inflation, stigende renter og et fald i pri­vat­for­bru­get,” siger Ole Hækkerup, adm. direktør for Dansk Ejen­doms­mæg­ler­for­e­ning. Danmark har i alt 20,2 mio. m2 butiksareal, og ved indgangen til 2. kvartal 2023 var 590.300 m2 udbudt til leje eller salg svarende til 2,9%.

National mæglervirksomhed med lokalt kendskab

Vi er Danmarks største mæg­ler­virk­som­hed og kender både de lokale, nationale og internationale markedsforhold. Derfor kan jeg hjælpe dig, uanset om du skal købe, sælge, leje eller udleje.

EDC Erhverv Poul Erik Bech

Rådhuspladsen 3, mezz, 8000 Aarhus C

802@edc.dk87 30 99 30

DEKRA udvider med nyt DGNB-certificeret AMU Center på 2.700 m² i Nørresundby

Den tyske sik­ker­heds­gi­gant, DEKRA, med afdelinger i mere end 60 lande og over 48.000 medarbejdere udvider deres nordjyske til­ste­de­væ­rel­se. Virksomheden har købt et grundstykke på 15.000 m² i Nørresundby, hvor de opfører et nyt DGNB-certificeret AMU Center til trans­port­bran­chen, der forventes færdig primo 2025. EDC Erhverv Poul Erik Bech Aalborg har takket være netværk og lokalkendskab formidlet salget mellem sælger Brian Schou fra K3 ejendomme og køber DEKRA.

  • Aalborg
  • DEKRA
  • Byggeprojekt
Læs artikel

Ankerhus en af Skagens mest markante ejendomme sat til salg for knap 64 mio. kr.

Ankerhus, en markant skikkelse i bybilledet i Skagen, er sat til salg. EDC Erhverv Poul Erik Bech Vendsyssel skal formidle salget af ejendommen, der indeholder 12 eksklusive lejligheder, 2 fuldt udlejede er­hvervs­le­je­mål i stueetagen og en traditionel Skagen villa, der er bygget i samme stil som resten af ejendommen.

  • Skagen
  • Ankerhus
  • Investering
Læs artikel

228 ha plan­teavls­e­jen­dom med godslignende karakter til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing

En herskabelig plan­teavls­e­jen­dom med moderniseret hovedhus, tre boliglejemål og syv drifts­byg­nin­ger er sat til salg for 73 mio. kr. i Stubbekøbing på Nordfalster. EDC Landbrug Poul Erik Bech skal formidle salget af den imponerende ejendom, der råder over 228 ha. dyrk­nings­sik­ker landbrugsjord med enormt potentiale for grøn produktion.

  • Landbrug
  • Lolland Falster
Læs artikel