Stor interesse ved borgermøde om Den Hvide By ved Augustenborg Slot
- Sønderborg
Omkring 200 borgere var mødt frem for at høre mere om det nye rækkehusprojekt 'Den Hvide By' i Augustenborg på Als i Sønderjylland. Projektet er nu så fremskredent, at det er besluttet, at der skal bygges hele 68 rækkehuse. 1. etape bliver på 24 boliger mellem 55-125 m2 og skal efter planen bygges fra sommeren 2024 og stå indflytningsklar i maj 2025. EDC Projekt Poul Erik Bech er sammen med den lokale EDC Poul Erik Bech boligbutik i Sønderborg valgt til at stå for udlejningen af rækkehusene.
Den Hvide By blev opført klos op ad Augustenborg Slot i 1982 og frem til 2015 var bygningerne en del af det psykiatriske hospital i Augustenborg. De sidste knap to år har bygningerne fungeret som asylcenter for flygtninge fra Ukraine indtil årsskiftet. Nu er et projektplanlægningen så langt, at der netop er afholdt borgermøde om Den Hvide By. Aksel Damm, der købte bygningerne for fire år siden, siger:
"Vi er nu kommet så langt, at vi har fastlagt, at projektet bliver på i alt 68 rækkehuse på mellem 55-125 m2 og boligtyperne bliver både 2-værelses, almindelige og store 3- og 4-værelses rækkehuse. Materialevalg og ansøgning af byggetilladelse er også på plads. Vi glæder os til at komme i gang med ombygningen. Det er en fantastisk beliggenhed i smukke og naturskønne omgivelser, flot arkitektur, lækkert lysindfald og der bliver også en række fællesfaciliteter, som de fremmødte til borgermødet også kunne komme med ideer til."
"Det er superspændende at arbejde med at omdanne ejendommen fra tidligere psykiatrisk hospital og asylcenter til at etablere gode, veldisponerede rækkehuse i disse fantastiske omgivelser. Ejendommen er oprindelig opført i materialer af høj kvalitet og er tegnet af arkitekterne Kay Bæk-Hansen og Jørgen Stærmose. Vi har allieret os med Oesten Ingeniør & Arkitekter fra Aabenraa, som er kommet med en ny planløsning og indretning, som vi er meget tilfredse med. Det er fantastisk, at der er en stor interesse om projektet og 200 borgere mødte op og hørte mere om projektet."
På borgermødet fortalte formand for Hertugens Bevaringsforeningen, Aksel Jepsen, bl.a. om de mange frivillige tiltag i byen, mere end 33 foreninger, og senest alle de midler som kommunen, Realdania og øvrige fonde har givet til byen til at renovere pladser og boliger i Slotsgade. Han fortalte også om bestræbelserne for at gøre byen til Unesco Verdensarv-område.
Historisk bygning og område
Michael Gregers Hansen, partner i EDC Poul Erik Bech i Sønderborg, siger: "Det er dejligt med en stor interesse om projektet. Det vidner både borgermødet med mange deltagere og spørgsmål fra borgerne, men det er også værd at notere, at der allerede er en rimelig lang interesseliste. På borgermødet gennemgik vi også den demografiske udvikling i Sønderborg Kommune. Selvom, det forventes, at befolkningstallet vil falde med 2,4% frem til 2033, er der meget få ledige, almene lejeboliger i kommunen."
Emma Louise Beyer, partner, EDC Bolig Poul Erik Bech Sønderborg, supplerer: "Det skyldes bl.a., at flere singler bor alene og at flere vil flytte fra deres villa igennem mange år for at flytte til noget mere tidssvarende end tilfældet tidligere har været. Desuden kan man bl.a. opleve op til 25 års ventetid på et rækkehus i Sønderborg by, så boligerne i Den Hvide By har stor interesse for mange borgere i alle aldre. Det er alt sammen med til, at vi allerede nu mærker en stor efterspørgsel på de kommende lejeboliger."
Fællesskab og fællesarealer
Tonny Broberg, projektchef, EDC Projekt Poul Erik Bech, siger: "Fællesfaciliteterne vil danne ekstra værdi for mange af lejerne i det kommende boligområde. Fællesarealerne er ikke endelig på plads endnu, så det var et af emnerne på borgermødet. Her kunne lejerne komme med forslag til, hvad nogle af ejendommens øvrige arealer kunne benyttes til. Det er planen, at lokaliteterne til fællesfaciliteter bliver overdraget til en kommende beboerforening, som en del af huslejen, så beboerne selv sørger for driften af disse."
"Det vi ved i dag, er, at der kommer gæsteværelser, så man kan invitere gæster, så man ikke behøver at leje en større bolig for at kunne rumme disse gæster 1-2 gange om året. Der bliver også aflåst og tør cykelparkering og indendørs cykelværksted, et fælleshus i den tidligere varmecentral med plads til spisning og enkelte værksted/hobbyrum. I kælderen bliver boligernes depotrum placeret, og her er der også mulighed for et motionsrum til fitness, Yoga/Pilates mv., så der bliver i den grad fokus på fællesskabet."
"Borgerne spurgte bl.a. ind til indskuddet på boligerne? Som bliver 3 måneders depositum."
"Hvad vil det koste ekstra på huslejen at have adgang til fællesarealer? Hvilket bliver en del af huslejen, men at der nok må forventes betaling på at leje gæsteværelser og gildesal."
"Hvornår bliver 2. etape klar? Forventeligt bliver 2. etape klar 5-7 måneder efter 1. etape."
"Er det kun seniorboliger? Det blev det slået fast, at målgruppen ikke kun er seniorer, men at omdrejningspunktet netop er gode boliger med god adgang til fællesfaciliteter, som er attraktive for både singler, familier og seniorer, så dejligt med et fint engagement og spørgelyst på borgermødet."
På borgermødet blev der også gennemgået, at udlejningspriserne endnu ikke er endelige og det samme gælder tidsplanen. Men der blev alligevel åbnet op om forventningerne til udlejningspriserne:
2-værelses rækkehuse fra 55 m², 1 soveværelse. Husleje fra 5.500 kr. + forbrug
3-værelses rækkehuse fra 76 m², 2 soveværelser. Husleje fra 7.300 kr. + forbrug
Stor 3-værelses rækkehus fra 94 m², 2 soveværelser. Husleje fra 8.600 kr. + forbrug
4-værelses rækkehuse fra ca. 106 m², 2-3 soveværelser. Husleje fra 9.700 kr. + forbrug
Stor 4-værelses rækkehuse fra ca. 120 m², 3 soveværelser. Husleje fra 10.800 kr. + forbrug
Allerede nu kan interesserede skrive sig op, så de løbende modtager nyheder om Den Hvide By. Kontakt EDC Poul Erik Bech Sønderborg for at blive skrevet op til at modtage mere information.